optika.hu Creative Commons License 2000.08.31 0 0 263
Hú, Macika, ha én itt részletesen válaszolok, a moderátor szétrúgja a nickemet. Mert sokféle optikai hiba van.
Azért tömören:
Először is azt nevezzük un. emmetróp szemnek, (magyarul talán úgy mondhatnánk, hogy aszemamelyikneknincssemmilyenhibája), ahol a végtelenből párhuzamosan érkező fénysugarak a sárgafoltban a látóideg síkjában fókuszálódnak.
1. rövidlátás
-tengelyes, ilyenkor hosszabb a szemgolyó a kelleténél, a fény előtte fókuszálódik
-törési, ilyenkor a szem valamelyik törőeleme (szaruhártya, szemlencse) domborúbb a kelleténél, az eredmény ugyanaz, mint az előbb.
Ez utóbbi azért bonyolultabb, mert vannak esetek, amikor a szemlencse valamilyen beidegzési zavar miatt nem kerül (a laposabb) alaphelyzetébe. Ez nem igazi rövidlátás, viszont úgy tűnik. Az előző eset az, amelyik romlani szokott. És a kettő kombinálódhat.
2. túllátás
-itt a helyzet ugyanaz, mit rövidlátásnál csak fordítva, a fény a retina mögött fókuszálód(na)
3. asztigmia
-ennek magyar neve nincs, ezt korrigálják cilinderes lencsével. Ez olyan, mint egy boroshordó oldala. Függőlegesen laposabb, vízszintesen domborúbb. A szemen ez mindenféle helyzetben előfordul
A felsorolt hibák kombinálva is előfordulnak (nehogy egyszerű legyen az élet:o))))

Na, most a fő kérdés, hogy ez mitől lesz, hát ezt pontosan még nem tudni. A jelek szerint genetikai.
Amikor fizikailag változás megy végbe akkor az nyúlás szokott lenni, a szem mínusz irányba változik. Ha a szem eredetileg pluszos volt, ilyenkor szoktak örülni. Pedig ez bizony romlás, csak ellenkező előjelű.

Hát, mindenkitől elnézést, hogy hosszú lettem, pedig most kihagytam a balesetekből, betegségekből következő látási hibát. Akit a téma részletesen érdekel, kukkantson be hozzánk, ahol a magazin oldalon mindenféle cikk olvasható ezekről.

És persze nem is akartam támadni:o)

Előzmény: Macika (262)