Hi Bard!
Hát valóban, a magyar történelemnek elég sötét pillanatai voltak, és többnyire nem igazán adatott meg a szabadság és függetlenség ennek a nemzetnek, de azért sok jó dolog is volt. Tény, hogy nem sikerstoryról van szó, hisz a legtöbb jó kezdeményezés valahogy kifulladt, mindig jöttek a reakciósok. Ezt mindenki beláthatja, mert ha sikerstory lenne, most nem itt tartanánk. Viszont mégis fennmaradtunk és élünk.
Szóval nem frusztráltnak kell lenni. Én azt mondom, hogy nekünk magyaroknak nem a múltban kell áskálódni, hanem felismerni azt a lehetőséget, amink most van, és lépni, a jövőre nézni, előre gondolkodni.
Őszintén a véleményem (ezzel persze lehet vitatkozni) az, hogy a Biblia az a minden népeknek adott örökség, ami egy nemzetet sikeressé tesz. És én most a Bibliára gondolok, nem pedig valami zavaros nemzeti keresztény ideológiára, sem pedig egy bizonyos felekezet szent hagyományára (ugyanis ezekben szerintem tényleg semmi érték és becsülni való nincs, még ha ez szélsőségesnek kikiáltott álláspont is). De hát ez a vélemény sajnos hatalmi szinten is diszpreferált.
És ez a baj, a diszpreferáltság. Magyarországon az évszázados elnyomások miatt az embereknek kevésbé van természetes ellenállásuk a hatalommal szemben, és kevésbé érzékenyek a demokráciára és a jogaikra. Ezért ma a lényeg nem a múlt értékeiről való eszmecsere, hanem az, hogy a kormány (szerintem) rá akar valami olyat nyomni az országra, ami szerintem nem való nekünk (nekem legalábbis nem). Nem a szabadságot, demokráciát és az emberek felemelkedését munkálja, hanem az emberek gondolkodásmódját és lelkiismeretét akarja átalakítani, ideológiát akar adni, amihez nincs joga, mert nem erre való. Talán kimondható, hogy az egész ünnep ekörül az "nemzeti" ideológia körül forgott, ennek a speciális magyar nemzeti vallásnak az elmélyítése volt a cél.
Na ha Bard ezt mind el tudtad olvasni, akkor gratulálok, kitartásból kiváló (5).
steVe