keresztyen bocsi de ezt a reformátusok használják, akik biblikusak és semmi közük a szentekhez. Mindennek ellenére nem kellene átesni a ló túlsó oldalára, mert pl a franciák is böszkék Jean d'Arc-ra és arra hogy nevezett hölgyemény szentté avanzsált e században, és jelentős politikai szereplője volt az akkori farancia "közéletnek".
Nemrég jártam az Esztergomi bazilikában és ott bezony van jópár szerencsétlen királyunkból egész csinos kis testrész gyűjtemény található.
Azt hogy egyesek kicsiny hazánkból szentté válhattak nem kéne lebecsülni, mert valljuk be az akkori kor értékrendjével operálva van olyan jelentős mint 1 mai Nobel békedíj.
Abban ofcorz nincs vita, hogy amikor ezen magyarokra gondolunk, akkor hagyatékukra, szerepükre, tetteikre kellene elsősorban és nem maradványaikra.
Én úgy vélem, hogy ez egyfajta pogány elem a katolicizmusban vö, tízparancsolat és Jézus tanításai. A dolog bonyolódik, ha igazán biblikusak akarunk lenni, mert ha az illetők hívők voltak, márpedig nincs jogunk ezt megtagadni tőlük, akkor tetteiken keresztül Isten cselekedett, Isten dicsőségére cselekedtek, tehát ezek nem "emberi" teljesítmények, és ez bizony ellentmondásba kerül (szerintem) a katolikus egyház "szent" fogalmával.
Politika. A "Szent Jobb" és a "Körmenet" 90-ben szólt 1 kicsit arról, hogy ezeleddig ez tiltva volt, ellenben mostmár szabad, igy akkor megtartása, megtarthatósága fontos és jelentős üzenet volt mind társadalmilag/politikailag. De ha az ezeréves államisgunkat továbbra is a Szent Jobbon át akarjuk megélni akkor az baj. Amikor Szent Istvánra, mint államalapítóra emlékezünk, sokkal inkább azt kellene +mutatni hogy hogyan érte azt el, és hogyan "csinálta" meg ezt az országot, mert erről a lakosság többségének az egynéhány szaktörténészt leszámítva alig van fogalma. A szent Jobb sokaknak nem jelent semmit, körülhurcolászsa értetlen arcokra talál és ugye pl George Washington testrészeit sem hordozzák körül Amerika szerte július 4-én...
Mindazonáltak a kat. egyház, ha vallási tradíciójához tartozik tegye, mert nincs jogunk 1 egyház vallási szokásai felett ítélkezni mindaddig amig azok a társadalom egészére nézve nem romboló hatásúak. Az, hogy ezt az m1, m2 közvetíti a többim meg megemlékezik 1 5perces hírblokk erejéig azzal sincs baj, hisza leguccsó épszámlálás adatai alapjaán az ország 67%-a katolikusnak vallja magát. Ha viszont a jelen állam mint olyan a "Szent Jobb" mentén keres legitimitást az baj. Nem azért baj mert hogy Szent jobb, hanem azért mert úgy véli, hogy legitimitásához "pótszerekre" van szüksége...
En ateista vagyok, mi a fene kozom van nekem ehhez? - hehe ha az embernek nincs valamihez köze akkor azon nem szokik felháborodni :>