Törölt nick Creative Commons License 2000.08.26 0 0 29
Kedves Csokis!
Azért ez durva magyarázás és demagógia szvsz, hogy az "egyszerű embernek kell az ilyen szimbólum". Hát tudod, ez becsapása és lenézése az "egyszerű" embernek. Az "egyszerű" ember se szimbólumokban gondolkodjon hanem elvekben, értelmesen, tudatosan, tudással.
És ha így gondololkodik, nem marad egyszerű ember. Ha azt mondják neki, hogy "nézd, ez az István annak idején rájött, hogy engedni kell az erősebbnek, és hozzá idomulni (keresztény európa), hogy fennmaradhassunk", akkor az az egyszerű ember talán tanul IstvánTÓL, István ELVEIBŐL, okos dolgaiból...
Tehát nem az István alkatrészeit kell neki mutogatni drága aranydobozba zárva, hanem István (és a többi okos ember) elveit, gondolatait kell neki megtanítani.
De ha szentjobbokat meg szimbólumokat nyomsz a kezébe, akkor továbbra is egyszerű ember marad.

Ezt pedig csak azok akarhatják, akik nem szeretik az egyszerű embert.

A műalkotásokat meg légyszi ne hasonlítsd egy levágott kézhez. Egy műalkotás a műalkotás volta miatt érték. István levágott keze pedig ugyanolyan értékű, mint mondjuk az én levágott kezem (semmire se jó, főleg ha már elfonnyadt).
Ha valamit körbe akarnak hordozni, hát hordozzák ISTVÁN KIRÁLY ÍRÁSAIT, ránk maradt bölcsességeit mondjuk egy könyvben. Akkor talán az egyszerű ember kíváncsi lesz, hogy "mit is írt ez az István?".
De ne is hordozzák, inkább olvassák fel hangosan. Tudom, hosszú, és órákig kéne olvasgatni. Ezt pedig az "egyszerű" emberek nem szeretik. Egyszerűbb és lelkiismeret-nyugtatóbb, ha aranyládikában végigkísérik a városon (hogy közben bizonyíthassák: ők a nagy hazafik - no meg a végén a tüzijáték se kutya ügye).

Egyébként tényleg érdekes a hasonlóság a bibliai törvényekben meghatározott bálványimádás, és az ilyen un. szimbólumok között. A Bibliában is arról van szó, hogy Isten törvénye a szívében legyen az embernek. Ugyanígy gondolom én is István elveinek tanítását: ettől okosodhat az ember, bölcsebbé válhat. De egy szimbólumtól nem. Azzal csak a lelkiismeretét nyugtatja, hogy "jó, most megtettem valamit a hazáért!"... pedig nem. Nem tett semmit.