Csokis Creative Commons License 2000.08.26 0 0 27
Nehez idok: barmikor, amikor az orszagban szethuzas, tronviszaly, beketlenseg volt. Akkor ez egy pozitiv pelda, az egyseg letfontossaganak megerositese.
Komplett szent: Nem, mert Erdely, meg a Tiszantul nem jott fel Esztergomba egy kormenetre. Gondolj bele, hogy mekkora volt egy atlagos kozepkori ember "akcioradiusza". Ha a szomszed falubol valasztott feleseget, az mar nagy szam volt. Marpedig ha o nem tudott a szenthez menni, akkor a szentnek kellett hozza. :-) Raadasul szet is hordtak az ereklyeket. Az Arpad-haz a megbecsult csaladok koze szamitott az akkori Europaban. Innen, vagy ide hazasodni rang volt. Tehat egy Arpadhazi szent ereklyeje hozomanykent megint csak nem keveset ert. (Ma mar kevesbe erdekes Europanak, de akkor mas volt. Egy olyan haz, ahonnan 200 ev alatt ot embert is szentte avattak, es akkor a boldogokrol nem is beszeltunk.) Nem veletlen, hogy a korabeli Europa szinte minden orszagaban talakozni az Arpadok nyomaival.
Az egyediség (eredetiség) meg nincs bizonyitva.
Ha igy veszed, minek van? Honnan tudjuk, hogy a Mona Lisat nem Kovacs XXIII Janos festette. Csak a kort es a stilust tudjuk meghatarozni, hamisitani meg mar akkor is tudtak. Eredeti az, aminek az tortenetet dokumentalni tudjuk, es eredetinek is hisszuk. Ezt a kettot a Szent Jobb kielegiti. A belyeg hasonat tenyleg durva volt, de epp azt akartam vele kifejezni, hogy egy nem hivo gyujto szamara csak ennyit jelent, semmi mast. De hat ez nem csak ezzel van igy. A Szent Korona is valami ilyen. A mi szamunkra kultikus jelentosseggel biro targy, egy kulfoldi szamara csak egy erdekes regiseg. Ot nem erdekli, hogy benne van ezer ev magyar tortenelme, csak az, hogy a Brit Birodalom koronajaban nagyobb a gyemant. Engem meg az nem hat meg. Fekete Istvan irja a Tuskevarban, amikor Matula es Tutajos megallnak a tobbsza eves oreg fuzfa elott, hogy egy ilyen faban tobb van, mint az az X kobmeter fa, amit ki lehet merni. Ha tudod ugy nezni, akkor benne van a tortenelem. Nem veletlen, hogy a regiek szentkent tiszteltek az ilyen fat. Nem pontos az idezet, de utananezhetek, ha kell. Szerintem minden ilyen jelkepben ez van benne hivo es nem hivo szamara. (Egyebkent valami hasonlorol beszelt a reformatus puspok a Szent Jobb kormeneten. Pedig ok aztan tenyleg "babonasagnak" es "balvanyimadasnak" tartjak a szentek tiszteletet.)
Előzmény: Leo-Pold (24)