bubus Creative Commons License 2000.08.18 0 0 13
Nézzük alulról felfelé.

1.A Paradox és az Ms Access többfelhasználós környezetben nem igazán megfelelő, különösen ha egyidjüleg több felhasználó ir bele.
Accessban nem irtam programot, de üzemeltettem és rengetegszer kellett adatbázis helyreállitani.
szerintem nem ok.

A Paradox ügyes kis rendszer egyfelhasználós környezetben, vagy nagyon jó akkor is ha egy felhasználó ir, és többi 10-100 csak olvas, ha többen irják egyszerre vagy a tranzakció megszakad egy áramszünet miatt, akkor a rendszer hajlamos lefagyásra.( Meg kell keresni az lck kiterjesztésű lock állományokat, kitörölni és utána ujra múködni fog.) A Paradox állománytitkositása elég gyenge, egy kicsit is konyitó személy , még akár én , secperc alatt visszafejti a titkositott Paradox állományokat.

A Paradox és az Access előnyei, hogy relative olcsók, nem kell felhasználónként licenszet vásárolni , egyfelhasználós esetleg egy adatfelvivős de több lekérdezős rendszereknél használhatók. Inkább a Paradoxot választanám.

Komolyabb többfelhasználós rendszerekhez tisztességes kliens szerver SQL kiszolgálót kell alkalmazni.

1. Microsoft SQL 7.0:jók a tapasztalataim.
Könnyen telepithető,kezelhető kliens és
szerveroldalon egyaránt. Ha ado connections-t
használunk akkor a kliens telepitéssel nincs
gondunk , microsoft környezetben jól
viselkedik.Jó a Rational Rose-től átvett
tervezőeszköze is. Kb. 100 felhasználós
környezetig nyugodtan ajánlható.
Egyrészt az látom hogy a több ezer vagy több
tizezer felhasználós rendszerek inkább Oracle-t, vagy DB2-t használnak. Másrészt konkrétan tudom hogy az Oracle lock technikája fejlettebb, mert ismeri az úgynevezett "serial lock" kezelést, de ennek előnyei csak több száz vagy ezer felhasználós rendszernél derülnek ki, az alatt nincs jelentősége. MS SQL-t akkor alkalmaznék nagyobb felhasználó szám esetén, ha a felhasználók többsége csak olvas, és nem szükséges a teljes konzisztenicia olvasáskor,( A dirty read beállitásával letiltható az olvasás lockolása, vagy a másik megoldás ha 2 sql szervert használok az egyiket OLTP-re, a másikat Data warehouse funkciókra optimalizálom.

Nagyobb több ezres felhasználó számra, inkább a DB2-t vagy az Oracle-t szokás alkalmazni.
A DB2 windows változatát már próbáltam,(5.verzió) a legfrissebbel még nem találkoztam. Az 1 felhasználóra jutó licenszdij nem lényegesen több mint az MS-nél, a Microsoft SQL-t nekem kényelmesebb egyszerübb volt használni. Az IBM-nél a különböző kódtáblák okoztak kisebb gondokat, elvileg más protokollal is működik de TCP-IP érzi jól magát. Nagyobb felhasználó számnál szerintem megfontolandó, az IBM-mel könnyebb partnerként együttműködni mint a Microsoftal.

Nincs Oracle tapasztalatom, de a szakmában az Oracle-nek van legnagyobb respektje. Viszont kétségkivül tény hogy az egy felhasználóra jutó licenszköltség Oracle esetében csaknem duplája akár az MS SQL akár a DB2 licenszdijaknak.

A freeware termékekről mint a mysql nincs tapasztalatom.

remélem tudtam segiteni, üdvözlettel

PinaBubus

Előzmény: daVe (8)