ZOLCSI Creative Commons License 2000.08.16 0 0 56
Nem akartam hozzászólni a topichoz mivel semmi közöm nincs a Ferencvároshoz, bár semmivel sem únszimpatikusabb vagy szimaptikusabb mint a többi csapat. Az FTC-t nem ellenségnek hanem ellenfélnek tekintem, akiket a pályán tisztességes korrekt harcban szeretné(n)k legyőzni.

Elismerem létezett valamikor Fradi szív, de ennek ma már csak sporttörténelmi jelentősége van. Annak idején, kisebbfajta forradalom volt, amikor Schlosser átigazolt az MTK-ba. Vagy említhetném a fradi-szivet azzal kapcsolatosan is, amikor az ötvenes években a kiesés ellen küzdő Bp. Kinizsi, a sorsdöntő mérkőzésen 1-1-et ért el az akkor világhírű Honvéd ellen úgy, hogy Háda kivédte Bozsik tizenegyesét. Vagy lehetne a sort folytatni azzal, hogy a 63-ban bajnokságot nyert csapattal is, melyet az igazi sajátnevelésű utánpótlásra, a IX. kerületi srácokra építve csináltak meg. De azóta nagyot fordult a világ. Ma a zsoldosok, a percemberek világát éljük. Ma - tisztelet a kivételnek - a játékosok úgy váltják a klubokat mint gatyájukat. Az meg egyenesen nevetséges, hogy egy Torgyán József, egy Szabadi Béla, egy Havasi Mihály, egy Szívós doktor esetében fradiszívről beszéljünk. Némely játékost meg sem említem.

Lőrinc

A 60% szerintem is sok. El kell ismernem, fradista van az orzságban a legtöbb, de a jelenség visszaszorulóban van. 20-30 éve a televízió által sugárzott meccseken (kb. havonta volt egy) többnyire az FTC, a Dózsa, a Honvéd és a Vasas szerepelt. Értelemszerűen kizárásos alapon a vidéki emberek ezek közül a csapatok közül az FTC-t választották. Mára a helyzet azonban - hál' Istennek - gyökeresen megváltozott. Pl.: Hajdú-Biharban mára már elvétve lehet fradistákat találni, újpesti, vasasos, kispesti pedig egyszerűen nincs. És gondolom így van ez minden komolyabb stabilabb NB I-es csapat környékén. Tehát ez akárhogy is fáj a "fradi-ország" fogalom, ma már nem létezik.

delpedro

A DVSC mindössze három évvel azután alakult meg, hogy a Bakács téren egy Springer nevű pesti zsidó, megalakította az FTC-t. A komcsik előtt a debreceni labdarúgásnak nagyobb eredményei voltak mint a kommunista éra alatt. Pl.: 1931-ben Magyar Kupa győzelem, 1933-ban bronzérem az FTC és az UTE mögött. (Csak megjegyzem a te csapatod ebben a szezonban nyert 100%-os teljesítménnyel bajnokságot.) Látod ez a bajom a fradi-szívvel, hogy már lassan ti fradisták sem tudjátok a történetét, csak szajkózzátok hogy van.

Badhool

Tócsa egy szóval sem állította hogy a Loki népszerűb csapat a Fradinál, vagy azt sem hogy nem az FTC a legnépszerűbb klub Magyarországon.
Hogy mennyien utazunk idegenbe? Ebben a topicban korábban valamelyik fradista leírta, hogy a fradi-szív fogalmát mi nem éerthetjük meg. Én ezt elfogadom, de nektek is meg kel ezt értenetek, hogy az idegenbe való utazás esetében más a mi (ország keleti vagy nyugati szélén élő szurkolók) és a ti helyzetetek. Regélhetnék most itt a Budapest centrikus vonatközlekedésről, a szegénységről stb, de nem teszem. Arról nem is beszélve, hogy a fradi vidéki meccsein, a szurkolótáborotok nagyrészét olyan emberek alkotják, akik évente egyszer látják a csapatukat. Ezért van az, hogy nem tudtok csak Hajrá Fradit és Újpestet mocskoló dalokkal szurkolni, annak ellenére hogy nagy létszámmal vagytok ott.

A topic indításáról:
Fölösleges volt ezzel a témával foglalkozni.

Born in Debrecen, Live in Debrecen, Die in Debrecen