diffi Creative Commons License 2000.08.14 0 0 1184
Kedves Topciolók!

A lentiekkel kapcsolatban az alábbiakat tapasztaltam:

RADO: 1996 nyarán egy üzletfelem karján láttam egy "DiaStar"-t, vagy annak elődjét. (Hirdetés: Óra Magazin 5.szám 30.oldal). A karcolásokra már nem emlékszem, viszont arra igen, hogy a lánc szemei úgy ki voltak lazulva, mint egy 5-10 éves rozsdamentes acél lánccal rendelkező órán. Azaz lötyögtek. Pedig akkor ezt a márkát még csak a "La Boutiqe Swiss"-ben lehetett látni, és az első hirdetések is akkoriban jelentek meg.

Egyébként az óraépítési stratégiát én a következőképpen látom:

1, Viszonylag olcsó, 5-10 év élettartamra tervezett órák: Swatch, Q& Q, Vector, stb. Jó ár/tudás arány, cserébe a nem túl hosszú élettartamért, ami egyébként sem zavarja a megcélzott vásáróli réteget, mert ők követik a divatot, és cserélik az órát. 30.e.Ft-ig.

2, Viszonylag drágább, japán bázissal rendelkező órák: Seiko, Citizen, Festina, Casio, a Sector olcsóbb változatai, stb. Kimagasló ár/tudás arány, cserébe a szintén nem túl hosszú 5-10 év élettartamért. 30-50.e.Ft. Ha szerencséd van, egész jó darabok vannak közöttük. Szintén naprakész divattal.

3, Középkategóriás órák: Drágább japánok, pld. Seiko, Citizen titántokos chronográfok, - élettartam, mint fent - kisebb tudású, szerényebb presztízsű svájciak. Tissot, Sector, Doxa, Marvin, Atlantic, stb. 50-150.e.Ft-ig.

4, Magas élettartamú, szervizelhető, és szervizigényes, jelentős használati, és presztizsértékkel rendelkező órák: Fortis, Omega, a Sector, Atlantic, Marvin, Doxa drágább, automata típusai, Sinn, Longiness, stb. 150-500e.Ft-ig.

5, Abszolut presztízs, vagy design-kategória: Zenith, Rado, Ventura, Breitling, Audemars Piguet, IWC, Patek Philippe, Glashütte Original, Lange & Schöne, stb. 500-e.Ft-tól 25.M.Ft-ig.
Szerencsés esetben jó használhatósággal, különben csak az exkluzivitás.