gyorgyi_ Creative Commons License 2000.08.12 0 0 1201
Teljes mertekben egyetertek ezzel a hozzaszolassal. Nem olyan jo az, ha tobb fele nyelv van, meg ha annak is latszik. Pl. a fonokom szulei Puerto Rico-iak, de o mar itt szuletett New York-ban. O teljesen amerikainak vallja magat, nem spanyolnak, vagy Puerto Rico-inak. Sokszor panaszkodik nekem, hogy a templomaban mar egyre tobbet beszelnek spanyolul, es az angolul beszelok (mint o is) kisebbsegben vannak. Most mar ugy erzi, hogy ezeket a kisebbsegben levo angol anyanyelvueket "2. class citizen"-ekkent kezelik. (Ez a templom a South Bronx-ban van.)

Kedves Timur,

Mit jelent az, hogy "ezek a spanyolok regebbi amerikaiak, mint Tibor, vagy en, nem beszelve a gyongyikekol" (nem szo szerinti idezes)? Azt akarod ezzel mondani, hogy attol fugg, hogy milyen jo allampolgar valaki, hogy milyen regota van itt?
En nem banom, hogy egyes nepek hogy viselkednek, de alszentseg lenne a reszemrol azt allitani, hogy szeretnek egy spanyol kornyeken lakni. Nem azert, mert rosszabb a kulturajuk, csak mas. Sajnos, az egyetemen is gyengebb eredmenyeket ernek el. (pl. a New Jersey Allami Egyetem (Rutgers) dekankja kozzetett ilyen statisztikai adatokat, amit persze diszkriminacio, stb. titulaltak.) Ennek, ugy gondolom, kulturalis okai vannak. Persze, sokan azt mondjak, hogy "kisebbseg", "hatranyos helyzet", stb, de sok esetben nagyon keves idot forditanak a tanulasra.
Engem speciel ezek a dolgok azert zavarnak, mert hiaba teszek barmit az egyetemen, sok mindenbol kiesek, mert nem vagyok "kisebbseg". Valoszinu, hogy egy jobb egyetem MBA programjara se tudok bekerulni, mert eleve megvan adva, hogy hany % feketet, es spanyolt fel kell venni. Ahhoz, hogy bejussak, nekem max. pontu GMAT tesztet kell irnom. (ez felveteli MBA programra, az angol resze nagyon nehez).

Előzmény: Tibor Arato (1199)