Mumu Creative Commons License 2000.08.12 0 0 1198
Timur akkor rendben van. A baj abban all hogy itt de foleg a politikai topicokban allando a gyanakodas es a skatulyba helyezes . Mindenki tartozna eszerint egybe .De az elet talan mas ,nem mindenki valami elvnek a devotatja ,az elkotelezetje , es igy a velemenye se egyontetuen egyik oldalon van .Plane ha egy ilyen hataros topicot probalod keretbe tartani ,ehhez muszaly belole a legtobbet kihozni ugy hogy a legtobb valosagot tukrozze . Az pedig sokszor ellentmondo.Mi magunk is idok folyaman de neha ritkan egyidoben is tobb hatas alatt allunk es tobb dimenzioju megallapitasokat teszunk..
Most vissza a szemelyemre .Tehat hogy ne legyen ketseg .Erdelyben valobban a nepek kohojaba szulettem.Apam magyar volt es egyik dedapja a besztercei Gregorian csalad sarja ,azoke az ormenyeke akik annak idejen a torokok elol ide menekultek.
Az anyam ujaradi svab csaladbol szarmazik ,az apja meg kompos volt a Maroson ,o mar nem tudod jol nemetul ugy hogy en a helyi dialektust ertettem valahogy es nagy nehezsegekkel szamolhattam Ausztriaba. A gyermekkori lakasunk az aradi eleg nepes zsido fertalyaban volt es legtobb baratom zsidok voltak es maradtak.Eppen ezert mereszkedtem egy relativ harmonikus Zsido topicot vezetni ami egy idegbajos felszolalo kivetelevel megmaradt toleransnak ami nagy dolog az ilyen temanal.
Masodik felesegem roman ,ezert a kapcsolatert otthon sok kritikat kapott a testvereitol.Magat miutan mar 26 eve Ausztriaba elunk osztraknak (allampolgarnak ) nyilvanyitja es lojalisan az is. Otthon miutan Romaniaba romanul kezdtunk beszelni itt is Mo-n romanul beszelunk egymassal.O 4 nyelvet en 6 nyelvet beszelek es otthon nalunk kb.ennyi nyelvu kony van es barat. Magyarul irtam az erdelyi ujsagokba annelkul hogy valaha is magyarul tanultam volna az iskolaba (haboru alatt olyan helyen laktam ahol nem volt ilyen iskola ) es magam kezdtem anyanyelvemen beszelni.Irasaimat mindeg kijavitotta a szerkeztoseg meg a parizsi Irodalmi Ujsagba is (Meray ).Nemetul tartottam eloadasokat a szakmamba de franciaul is sokat olvastam es irtam.Ma mint nyugdijas letelepedtem anyanyelvem hazajaba annelkul hogy felvettem volna a magyar allampolgarsagot.Igy nem tartom magam erdemesnek a magyar politikaba beleszolni .Legtobb szabad idomet meg mindig az EU joggal toltom el es tanacsokat adok ingyen es bermentve mert nem kereshetek annelkul hogy ne veszitenek az ado altal penzt.A hobbym lett ez a nett de vedekezek ellene hogy veszoparipam es szenvedelye ne valjon.Nyelvtanra mar nincs ido es gepelni is rosszul gepelek bar javulast latok mar a praktika altal.Szamitok olvasoim ilyen fajta toleranciajara.Egyesek kritizaljak a stilusomat mint oktatoet de ez talan a koromtol es tapasztalatomtol fug ,magamba egyaltalan nem erzem valamibben jobbnak magamat mint a tobbieket.Ebbol neha kritikak szarmaznak amiket konzekvensen probalok ellemezni ebbol szarmazik hogy makacsnak is neznek..Nem vagyok minden aron harmonia vadasz csak ha a harmonia a konfliktus vitaiba tisztul le.Semmilyen radikalis erzesem nincs senki irant de boldogan sorakoztatom fel ezeket az erveket egymas ellen hogy kideruljon a temak sokfele oldala. .Ja es a kedves szo egy nev elott nem csak szokas vagy protokoll hanem igaz erzesbol jovo orom egy vita partner megszolitasban mind addig mig bar lehetunk tokeletesen ellentetes velemenyen a partner is tiszteletel es az ellenfel megbecsulesevel vitazik.Ennyit most mar magamrol.