Timur Creative Commons License 2000.08.12 0 0 1195
.... Most pedig beszléjünk a spanyol nyelvröl. Itt bizonyára kissé elfogult leszek. Természetesen nekem ez a "kedvenc" nyelvem. Majden azt mondtam hogy " anyanyelvi szinten irom és beszélem", de sajnos(?) jobban. A magyar már nem annyira gördülékeny. Fiatalon kerültem ki. Délamerika egyetemein tanitottam tanultam. Itt is. De a post- gradom az madridi. Irásaim legtöbbje spanyolul van kiadva stb. Tehát értehetö nem?
Europa elvesztette annak idelyén a nagy lehetöséget egy közös nyelvre, mikor felhagyott a latinnal.
A spanyol egy lágy, kellemes csengésü,képletes nyelv. A nagy latin nyelv igazi örököse.
Az USAban mint már irtam a 2.3. generácio( hispánic) borzalmasan (vagy nem) beszélik. Viszont van több mint 20 millió amerikai ( nem hispanic!) aki ma keményen tanul spanyolul. A nyelv varázsa miatt na meg azért mert az amerikai vállalatok és az állami szervek egy pluszt fizetnek ha több nyelvet beszélsz s föleg ha spanyolt. Pl. A Floridai vállakozok szervezete kemény hangú felhivást intézett az oktatasi szervekhez hogy a spanyolt az iskolákban magasabb szinten kell tanitani mert nincs elegendö alkalmazott azokra a poziciokra ahol a nyelv szükséges. A dél és középamerikai érdekeltségeik igy követeleik meg. De ez nem jelenti azt hogy az USA 2 nyelvü lesz. Sajnos.

Itt irnak egy páran de kevés figyelmet szenteltek a maga idejében az amerikai történelm olvasgatására. Az amerikai függetlenségi háboruk idejében sokan ugy kiabáltak a német nyelv ellen mint ma egy páran itt( a topicon) a spanyol ellen. T.i. az északi részen Wisconsin stb. a német uralkodott. Akkor is volt egy ilyen buta kezdeményezés mint ma az " english only". Nem volt rá szükség. Lassan-lassan eltünt a német. Sajnos igy van és lesz ez a spanyolal is. De nem az én házamban. A srácok mind perfekt spanyolok. Plusz portugues. Ezért már a nyári vakácios meloban is dupla fizetést kapnak.Na és a DON Quijotet eredetiben olvassák.
Létezik az hogy valaki egy másik nyelv tudása ellen beszéljen? Mai napig azt hittem hogy nem. Tévedtem.

Kedves MUMU, ( nem szeretek le " kedvesezni" senkit de követem szokásod).

Kissé rasszista izü ( talán tévedek) szavaidat nem értem. Na meg azt se hogy az amerikai népkeveredése ez esetben a "hispanic" ellenes (megint tévedek?) nyilatkozataid gunyosan ill. furcsán hangzanak. Tudod miert nem értem? Mert itt az indexen olvasgatok néha-néha. S ha jó memoriám nem hagyott cserben, vélem emlékezni arra hogy Te örmény eredetü vagy ( az is), meg hogy sváb vér is folyik ereidben. Magyar is vagy meg roman is. Nem emlékszem hogy szláv örökséged van -e? Osztrák állampolgár de MO-on élsz. Szóval kedves barátom igy a dolog ugy nézne ki hogy ôseid valahol a vándorlok keresztutjánál laktak. S az arra járo népek többen bekopoktattak. Ami nem is rossz. De mond ami Nálad és Neked jó az miért lenne rossz másnak. Csak nem a Haider befolyása alá keröltel Te is. ( legközelebb maj örményül irok).Baráti üdvözlettel.

Előzmény: Timur (1192)