Sziasztok!
Eslő megközelítés: minden ember azt csinál amit akar, addig amíg ezzel nem árt másoknak.
Második megközelítés: minden ember azt tesz amit akar (mer?), ameddig több hasznot hoz a társadalomnak mint amennyi kárt okoz. (Elismerem, picit durvább megközelítés mint az első)
A vita abból fakad, hogy az embereknek más és más az értékrendjük, így nem lehet egyértelműen definiálni mi tartozik az olyan cselekedetek közé amivel nem ártunk másoknak vagy azt sem lehet meghatározni (számszerűsíteni) egyértelműen, hogy egy társadalom számára mekkora értékkel bír egy cselekedet vagy mekkora kárt okoz egy másik. (Legdurvább példa: mennyit ér egy ember élete?) Éppen ezért ez egy parttalan vita. Ha valaki az egyén szabadságát többre értékeli, mint az esetlegesen felmerülő társadalmi kölségeket (gyógyíttatás, bűnüldözés vagy akármi mást) akkor ő belőle lehet legalizálás párti. A másik oldal szerint a drogok (alkohol, cigi, drog-drog) hosszú távon mindenképpen károsak társadalom számára, így az egyes egyének számára is ezért ezek nemkívánt dolgok.
Mivel az ember nem tökéletesre lett tervezve, ezért el kell ismerünk, hogy rengeteg embernek alapvető szükséglete, hogy szórakozzon, kikapcsolódjon, tudatállapotot módosítson.
Most már csak az a kérdés, hogy hol húzzuk meg a határvonalat a még elfogadható társadalmi kockázatú dolgok (pótcselekvések?) között. Ez a határvonal valahol benne van a levegőben, de lassacskán folyamatosan változhat. Adott a kultúránk, a múltunk, a hagyományaink az erkölcsi normáink. Adottak az emberek az előítéleteikkel, tapasztalataikkal.
És itt jön ahová ki akartam lyukadni: Ha mindenki az összes ismeret birtokában lenne a drogokról (én személy szerint úúúútálom, ezt a szót mert félre lehet érteni és félre is értik) akkor talán ráébredhetnénk, hogy vannak olyan anyagok melyek ugyan tiltottak, de bőven a határvonal innenső oldalán vannak és vannak olyan anyagok, melyeknek sohasem szabad átlépniük ezt a határt (és ehhez kéne egy igen izmos felvilágosító és tárgyilagos kampány). A heroin is ilyen. Persze aki azt mondja, hogy az egyén azt csinál magával amit akar és minden cselekedetéért maga vállalja a felelőséget, annak a szemében ez a határvonal nemlétezik, de úgy vélem ez a hozzáállás nem egy túlélő magatartás (éppen az ember társas lény mivolta miatt).
Más. Minden ember függő valamire. Ez így van!
Megint más. Magyarország szvsz nem az a hely, ahol belátható időn belül bármi is legalizálva lesz. Túl sok ember érdeke sérülne. Olyan embereké, akik tudnak tenni azellen, hogy érdekeik sérüljenek! Remélem elég árnyaltan fogalmaztam. :)
Előfordulhat, hogy teljesen követhetetlen amit írtam vagy senkit sem érdekel, de ha már egy valaki is vette az adást, már megérte bepötyögnöm.
Üdv, Qayol