Ideges!
Vanek, figyelj: "én ugyan elítélem a pedofiliát, de érdemes lenne vitatkozni a legalizálásáról."
Van ennek értelme?
Ennek semmi értelme. A pedofil mást tesz tönkre. A drogos magát. Nem összehasonlítható a kettő, semmilyen alapon.
Mindenkinek
Jó akkor válasszuk ketté a dolgot.
Könnyű drogok: szerintem ezt gond nélkül lehetne, sőt kellene legalizálni, pl. a Holland minta alapján. Ez biztos segítene a probléma egy részén.
Kemény drogok
Én is hallottam már róla, hogy van olyan, hogy valaki már elsőre-másodikra függő lehet, ez valóban nem kívánatos, az alapvető logika vitathatatlanul azt súgja, hogy nem szabad legalizálni. Ezt habozás nélkül elismerem.
De nekem az -a már sokat hangoztatott- problémám az egésszel, hogy a keménydrogot minden tiltás ellenére sem sikerül(t) száműzni, viszont az ehhez kapcsolódó bűncselekmények sok ártatlan ember életét keserítik meg/teszik tönkre valamilyen formában (ezt már ezerszer leírtam nem akarom ismételgetni). Közben ebből a pénzből meg anyagilag megerősödik egy olyan réteg, ami semmitől sem retten vissza, ha a saját érdekeiről van szó, előbb-utóbb már meghatározó politikai szerephez fognak jutni. Tehát van egy probléma amit a jelenlegi eszközökkel nem tudunk kezelni, sőt még szinten tartani sem, azaz valami más kell.
Ezért gondolnám úgy, hogy jobb híján inkább legalizálni lehetne, de csak erősen szabályozott keretek között lehetne kemény droghoz jutni, a keménydrog állami monopólium lenne.
Nem vitatom, hogy lennének áldozatok, de nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy akkor az áldozatok már szinte kizárólag a drogosok köréből lennének és nem az ártatlanok közül. És ez így számomra sokkal elfogadhatóbb, mint a mostani helyzet. (Mellesleg azt sem tiltja senki, hogy valaki nitrohigítót adjon magának vénásan, de az valahogy nem gyakori, pedig legális, lehet, hogy azért mert annak kellőképpen ismert a várható hatása, a heroinnak meg nem...? Lehet, hogy egy jó felvilágosítási rendszer megoldaná a problémát?)
Természetesen nem egycsapásra legalizálnám a kemény drogokat, hanem először a könnyűeket és annak tapasztalatai alapján döntenék a keményekről.
Persze nem ragaszkodom mindenáron ehhez az elképzeléshez, szívesen vennék valami jobb ötletet, de sajnos még nemigazán hallottam semmi olyanról, ami a mostani nem túl rózsás helyzetről elmozdulást eredményezhetne.
Vanek -nemdrogos, nemdrogkereskedő, drogellenes fickó-