Mijafranc Creative Commons License 2000.08.09 0 0 25
Ok.
Szóval, azon az éjszakán horgászni voltam a Duna érdi szakaszán, tehát nem "égkoptatási" célzattal voltam ébren. A jelenség a következő volt, illetve amit láttam belőle, mert nem az eget bámultam és ezt is csak a szemem sarkából vettem észre.Tehát először azt hittem hogy egy sima repülőgép gyújtja fel a fényszóróját úgyhogy csak odapislantottam, viszont a fénypont, amit kb -4 mg.-ra saccoltam nem mozdult, illetve valamilyen irányba való elmozdulást nem észleltem.A színe fehéres olyan "fényszórós" volt, kb 2 sec.-ig fénylett, majd hirtelen elhalványult kb 2-3 mg.-ra, majd onnan 3-4 sec. alatt teljesen elhalványult.Pontos időpontot nem is tudok mondani mert még órát sem vittem magammal, így csak saccolgatva kb fél kettőkor lehetett. Alfa és a gamma Peg között félúton, az azt összekötő képzeletbeli egyenes felezőpontjától felfelé ( északra ) 3-4 fokkal történt az eset.
Ötleteim vannak hogy mi NEM lehetett.
1 Repülőgép ( mozdulatlan volt , illetve annak tűnt )
2 Helikopter ( jellegzetes helikopteres motorzaj nem volt )
és semmilyen olyan plusz egyéb jelzőfény ami légieszközre utalt volna.
3 Meteor . Ui túl lomha volt a jelenség. Egyenest a látóirányból érkező úgynevezett "pontmeteorhoz" - amit igen ritkán, de már volt szerencsém látni - sem hasonlított.
4 Műhold (mozdulatlan volt , és egy műhold ha forog akkor a jelenség ismétlődne)
4.a Műhold geostacionárius pályán - ez magyarázná a mozdulatlanságot, viszont ha a fenti magnitúdó értékekkel, különböző fényvisszaverő felülettel számolgattam, akkor gömbszimmetrikus testet véve és különböző albedó értékeket, a tárgy sugarának valahol 1 és 2.7 km között kellett lennie, úgyhogy szerintem ezt kihúzhatjuk.

Mi lehetett ?

1. A Föld légkörébe belépő és megsemmisülő műholdacska , vagy valamilyen alkatrésze, ami éppen a látóirányomban izzott fel és semmisült meg....

(2 ezt ugyan nem hiszem) Gamma felvillanás ? . Légköri hatást, szcintillációt nem láttam, ami viszont kiterjedt fényforrásra utalt.

A jelenség látszólag Szigetszentmiklós és Tököl közt félúton fennt történt. (Tököl = repülőtér, esetleg velük van kapcsolatban)

Mindenesetre elküldöm a MCSE-be, aztán hóvégi összesítésnél eldöl, hogy szimultánba látta-e még valaki aki épp azon az éjjel,vagy csak valami helyi, mittudomén milyen jelenség volt.
Ennyi.

Előzmény: PETYUS (24)