Törölt nick Creative Commons License 2000.08.09 0 0 1018
Hello!

Ezek szerint nagyon félreérthető volt az előző írás.
OK, persze lehet bonyolult áramkört építeni, de ha annyi pénzem/időm lenne, akkor már inkább megveszem a gyári digitális rendszert. Nekem csak egyszerű PIKO-cuccaim vannak, ráadásul Fuggerth pályám - erre telik...A Fuggerth kitérők nem arról híresek, hogy visszajelzős, full extrás állítóművük van. A számomra legolcsóbb megoldást vázoltam. Én csak a kapcsolópultot szeretném helyettesíteni PC-vel. Ezért úgy építettem az asztalt, hogy a tápfesz csatlakozó külön van, a jelzők/váltók csatlakozója pedig egy 25-pólusú szabványos csatlakozó, mint a párhuzamos port. A kis áramkör, amit a kapcsolás elvégzésére készítettem, éppen ilyen modul jellegű, tetszőlegesen bővíthető, bármit tud kapcsolni. Az asztalom már megvan, tehát rajta vannak a relék (jelzők), váltók. Ezt már megbontani nem akarom, nem is lenne érdemes, így is megbízhatóan működik. Csupán kiegészíteni kellene a visszajelzéssel. Az infra-kapu is felmerült, beszereztem hozzá mindent, de nem építettem meg. Felmerült továbbá a reed-relés megoldás. Itt a kocsik/mozdonyok aljára pici fé vagy mágnes kerülne, ami működtetné a Reed-et. Ezt sokkal megvalósíthatóbbnak ítéltem, mint a fénykapust, szerintem kissebb a mérete és jobban elrejthető.

Később (majd ha rámszakad az OTP, amitől ugye nem kell tartani) szeretnék egy nagyobb asztalt, rendes sínekkel, váltókkal és persze gyári digitális rendszerrel. De addig marad ez.

A Rádiótechnikában a leírás nem 1970-ből való, egy-jét éve jelent meg, és mint azt írtam is, PC-hez készült (ISA kártya); 1970-ben magyarországon ISA-s alaplap még nem nagyon lehetett...('tán máshol sem nagyon, ugye). Azért ott sem tartok, hogy elektroncsövekkel kelljen dolgoznom.

Tényleges ötletek kellenének. Pl, ha a fénykaput választom, hogy kell kivitelezni?

üdv!