Rubiy Creative Commons License 2000.08.08 0 1 1133
Sziasztok,
Beleszólhatnék a topicba úgy, hogy soha nem jártam Amerikában? Illetve nem is annyira beleszólni akarok, inkább érdeklődni, mivel elég sokat tanultam róla, de érdekelne, hogy az ott élők hogyan gondolkodnak.
Például érdekelne, hogy azok, akik megőrizték a magyar gyökereket, beszélnek magyarul és érdeklődnek a (volt) hazájuk dolgai iránt, hogyan vélekednek azokról, akik úgy illeszkedtek be, hogy elvetették a múltjukat.
Erről egy, talán szokatlan történetem is van; ismerek valakit, aki harmadik generációs amerikai (még a századelőn mentek ki a nagyszülei), és azért látogat rendszeresen Mo.-ra, hogy újra felfedezze a család történetét, amit az előző két nemzedék szándékosan elfelejtett. Nem is beszél magyarul, mégis érdekli őt a dolog, és neheztel a felmenőire, amiért azok úgymond elvették tőlük a lehetőséget, hogy magyarnak (is) érezhessék magukat.
A másik amit kérdezni szeretnék, az hogy mennyire igaz az, amit néhol olvastam, miszerint az USA hivatalos nyelve akár a spanyol is lehetne, mert a spanyol ajkú bevándorlók (legális + illegális) lassan többen vannak, mint az angolul beszélők? Gondolom ez erősen függ attól is, hogy melyik államot nézzük, nem?