Christof
2000.08.01
|
|
0 0
26
|
Heló mindenki
Tény és való, hogy a programozók egy kicsit beképzeltek, de csak a kezdők. Amikor elkezdtem dolgozni (1-éve) egyből egy hatalmas project-be csöppentem. 4-en nyüstöltük a billentyűzeteket (mindenki kezdő) és a téma mindig az volt hogy ki mennyire fantasztikus, és mekkora megoldást talált valamilyen problémára. Naphosszat áradozott mindenki magáról. Ahogy telt az idő mindenki belátta hogy mennyit tud vagy mennyire képes és abbamaradtak az öndicséretek.
Általában a felhasználók mondják a programozókra, hogy beképzeltek. Meg kell tanulni kezelni az átlagos (vagy alatti) felhasználókat is. Egy idő után többnyire mindenki belátja, hogy milyen hangnemben kell egy átlagos usert (loosert ;) megszólítani ahhoz hogy ne azt mondja a hátad mögött, hogy beképzelt bitagyú.
Tanúja voltam egy esetnek amikor egy prg. srác "Mari-néninek" magyarázta, hogy ha "ezt meg ezt le akarja tesztelni akkor a Win registry-be kell beírni hogy ...." amitől a néni a fejéhez kapott, a srác meg nem értette, hogy a fenébe nem lehet ezt megérteni.
Elég nehéz átállni a szájbarágós magyarázkodásra ha egy ilyen teremtménnyel álsz szemben. Sokan beleesnek abba a hibába hogy azt hiszik a felhasználóval ugyan úgy lehet beszélni mint a prg. munkatárssal. Egy átlagos csákónak aki elég sokat használ számítógépet még az is sokszor gondot okoz, hogy megkeressen egy bizonyos gépet a hálózaton (személyes tapasztalat).
...
Christof,
|
|