nekem Creative Commons License 2000.07.28 0 0 231
Sziasztok

Akkor had fedjem fel magam egy picit...

Én kimondottan garmin gps programozásával foglalkozom.
Nagyobb cégeknek akik vesznek mondjuk 60 darabot, és kérnek hozzá saját kinézetű saját menüpontokkal ellátott programot, azoknak én írom.
Ebből adódóan magyar nyelvű megoldások is születnek. (erről már szóltam egyszer)
Tehát nem olyan nagy ördöngösség...
A Garmintól meg lehet kapni egy kis barátság révén minden segítséget.

A másik dolog, a térkép... Erről szólnék pár szót
Először is... Nem tudom tudjátok-e hogy a garmin masinákat (az újabb modelleket) el lehet indítani a megszokott gombnyomáson kívül más módon is...
A III+ lesz a minta most --ezen így megy:
Ha az ENTER gombot nyomod, és közben kapcsolod be a kis piros gombbal, akkor kapsz egy képernyőt a gép állapotáról (pl. Hőmérséklet, külső belső táp feszültsége, műholdas idő, frekvencia, jelszint, stb stb
Ha a MENU gombot nyomod bekapcsolás közben, akkor mindent lenulláz a gép. Eldobja a Műhold Almanachot, (tehát újra keresi a műholdakat) letörli az összes pontot, Egyéni beállítást, És nullázza a számlálókat is.(az eddig futott időt is) . De van valami érdekesebb is...
A kitörölt pontok helyére felrakja a GARMIN, GRMEUR, GRMTWN pontokat.
(Garmin gyár Taiwan... Központ USA... Europai kereskedelmi központ anglia.)

Namost ha nem akarom nektek kiadni a protokollt most itt rögtön, akkor kicsit rávezetlek a dologra... Ha ő 'reset' után felrakja a saját adatait, akkor azokat meg lehet valahol találni a netről letölthető upgrade bin fileokban is. ugyebár :))) Letöltöd a III+ szoftverét a garmin.com ról...
És egy editorral belenézel ( a bin file ba) és rákeresel a három említett pont valamelyikének nevére.
Aztán utána ott lesz a kordináta egy egyszerűen lekódolt formában.
A három kódot kiírod a gpsből meg kiírod a programból is decimálissan... és kikombinálod a dolgot. (nekem ez egy órámba tellet talán)
Ebben a formában tárol koordinátákat a masina.
Egy-egy térképnek azért annyira kötött a mérete a mapsource cd-n mert egy két pontot tárol csak ebben a formában... a többit meg hozzá viszonyított vektoros módszerrel.
Namost legközelebb elmondom hogyan tárolja a vektorokat.

azért segítségként a következőket adom .....
GARMIN pont adatai ... 73,4,226,117,253,130,109,67,64,83,203,214,250,34,179,87,192
(nézzétek ki a gpsből a hozzá tartozó földrajzi koordinátákat)
Ez tartalmazza a koordinátákat, a pont típusát, magasságát stb
Ha programozó is ül köztetek akkor még annyit, hogy a koordinátát LongInteger formátumhoz kisértetiessen hasonló formában rakja le.

Köszi a figyelmet...

(Írtam Delphiben egy kis programot, ami akár egy bmp filét át tud konvertálni mapsource formátumra.
BMP képet kalibrálok... aztán átkonvertálom... aztán bármelyik mapsource programmal megnyitom és onnan már olyan mintha gyári cd-n lenne az adat)
MapSource prg is letölthető a garmin.com ról
Van pl mecsek túristatérképem Garmin III+ ban, meg hozzá Pécs, Szeged, Kecskemét, Bp, Sopron, Balaton térképeim is.
De nem tudom mennyire lett pontossan kalibrálva. Ez csak játék részemre.

Gondolom most megindul a levelezés felém :( 29 én elmegyek két hétre világgá) Aztán ha tudok válaszolok mindenkinek

Legjobb az lenne, ha összejönnénk pesten egy kocsmába, (laptopot viszem) és 'legyaláznánk' a drága pénzen árusító dealereket. ( 'mi' felhasználók csinálhassuk azt amit akarunk)
Csínálhatnánk magunknak térképeket, meg mindent amit csak akarunk.
BOCSÁNAT A FORGALMAZÓKTÓL. A MAGYARAROSÍTÓ PROGRAMOT FENTARTOM NEKIK, NEKÜNK CSAK A TÉRKÉPGYÁR MARAD.

Mit szóltok hozzá ?
(persze mire visszaérek nyaralásból, már lehet hogy ott lesz az idézés a postaládámban :)
De talán ennyit még el tudok intézni kenyéradó gazdám segítségével.

ANDREAS NEKEM@888.NU

Szia torban... te ezt már mind sejthetted :)
De hogy hol dolgozom, maradjon titok.

Visszaérve a nyaralásból felrakok a netre mindent amit csak tudok

Sziasztok