Liba
2000.07.25
|
|
0 0
138
|
Kedves inad !
Bevallom, nem szeretem sem rangsorolni a politikai doktrínákat, sem pedig vitatni az ideológiai értékválasztás szabadságát. Tisztelem konzervativizmusodat és abban is egyetértünk, hogy a hagyományok tiszteletének (hogy úgymondjam) kijár a politikai képviselet. Ami pledoáriádban zavar az a liberalizmus cimkézése, folytonos minősítése.
Nem kell a liberálisokat szeretni vagy egyetérteni velük. Elég elfogadni őket, mint ahogyan ők is elfogadják a konzervatívokat. Persze a társadalomban van konkurrencia a különböző ideológiák között (jobb helyeken erről szól a politika), de nekünk (neked és nekem) inkább arra kellene figyelnünk, hogy a verseny szabályait betartják-e. Mind törekedhetnek ők (ideológusok) kizárólagosságra, ha a demokratikus intézmények, a jog uralma nem sérül.
Sajnos az olyan kijelentéseid, mint "ennek a neoliberális vircsaftnak és erkölcsvesztett vezérszónokainak, az a másik sajátja, hogy habzó szájjal támad minden értéket."arra utalnak, hogy te nem versenyezni akarsz a (neo)liberalizmussal, hanem megsemmisíteni azt, mert a te értékrendszeredbe nem férnek bele a liberális értékek. Ez meglehetősen szubjektív megközelítés.
Szerintem az "ingyenélő" publicistákat, politológusokat, szociológusokat akik értelmezésed szerint valamennyien liberálisok (amit erőst kétlek, mert nem tudom pl. Tőkécki Lászlót, mint liberális plútokratát elképzelni :-)) nem kiátkozni kellene (amitől már csak egy lépés a szabad vélemény-nyilvánítás adminisztratív korlátozása), hanem versenyezni velük. Bebizonyítani konzervatív filozopterek révén, hogy tévednek (ha ugyan tévednek). Az ideológiai szabadság korlátai kizárólag a másik ember szabadságjogai lehetnek. Amíg az "értékveszejtő" liberálisok csak erkölcsi princípiumaidat, politikai felfogásaidat sértik addig nincs okod kétségbevonni létjogosultságukat. A baj épp akkor kezdődik, amikor az ideológiai kizárólagosságra adminisztratív segítséggel, az államhatalom eszközeivel törnek. Ehhez ma sajnos épp a konzervatív erők állnak közelebb Magyarországon, mint a liberálisok (újjlenyomat-vétel a kényelmetlen újságírótól). De elkalandoztam... Örülök, hogy vitázhattunk.
Üdvözlettel Liba |
Előzmény: inad (133)
|
|