AmBesten Creative Commons License 2000.07.24 0 0 135
Inad,

nem! A Szabadelvű párt egy pragmatikus, liberális párt volt. Nem volt konzervatív a maga korában. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében a Szabadelvű Párt irányította a leghosszabb ideig az országot. Nevükhöz fűződik a polgári házasság bevezetésétől, népiskolai oktatás kiterjesztésétől, a vasárnapi munkaszünet (iparban) kötelező elrendeléséig sok, sok minden.
A Szabadelvű Párt liberalizmusa persze nemcsak az állam és egyház hatáskörének szétválasztásában, az oktatásban stb. nyilvánult meg, hanem a gazdaságpolitikájában is. Külföldi tőke beáramlásának elősegítése, koncessziós vasútépítések stb. stb. (Na, erről ennyi elég....... még sok is! Azon a bizonyos politológia szigorlatodon biztos nem szerepelt a múlt századi magyar politikatörténet :-)))))

Érdekes, én nem vettem észre, hogy itt bárki is a konzervativizmust "a merevséggel, az újtól való irtózással, szabadságellenességgel" azonosította volna. Nekem speciel eszem ágában sincs ilyen sematikusan gondolkodni.....

A konzervativok mely "deviáns és destruktív" jelenségeket utasítanak el? Mire gondolsz?