fluxman Creative Commons License 2000.07.23 0 0 17
akoel1:
első sor: a látod, ha tudnád mi az, akkor nem mondtál volna olyan hülyeséget hogy a Keresztapa egy film... mint már mondtam ez az I-Ching. (bölcsességek könyve szerű alapmű. olvasd csak el! :) )
P2: nem, az az általános maffia-műveltséghez tartozik... :)
Luchesi: valahogy így... :)

kubai üzlet: az egymillió a Corleone-k befektetése lett volna: valamivel minden üzletbe be kell szállni. vagy pénzzel, vagy fegyverrel, valamivel.
Enrico: ahhoz mit szólsz, ha azt mondom neked hogy a kommunista forradalom nem töltötte el a kapitalista üzletemberek/maffiózók szívét melegséggel, lévén nem a tőke felé tett barátságos gesztusaikkal kerültek hatalomra. plusz még a Roth is ki akarta őt csinálni. szerintem ennyiből neked is eleged lett volna. :)) egyébként üzletileg nem volt bukta.

az előző hozzászólásomat korrigálandó:

a Vatikáni banknak 769 milliós adóssága volt, amire a Michael 500-at akart fizetni, ellenben a pap-bankár feltornázta 600-ra. mea culpa.

és amit már hiányoltatok:

1. a legelején Michael a lányával táncol a csillár alatt. a jelenet elsötétül, miközben kristálycsörgést hallunk. ez utalás a leselkedő halálra. (kora-középkori utalás.)

2. még mindig a tánccal: azok a nők, akikkel a Michael táncol, mind meghalnak. az első felesége, a második (Kate) ugye nem hal meg, de cserébe elveszíti a lányát, és végül a lánya is meghal. dramaturgiailag gyönyörűen megszerkesztett táncjelenetek: felhőtlen boldogság, stb.

3. Michael megfogadja az öreg barátja (valami Don) ravatalozójában, hogy gyermekei életére esküszik, hogy több bűnt nem követ el. rögtön ezután beleegyezését adja a kivégzésekhez, és ennek tetejébe még át is örökíti a keresztapaságot Vincenso-ra. az eredmény ismert.

4. apróság, és inkább csak érdekes: fülharapás kétszer történik: először a Vincenzo ugye a Zassa fülét, másodszor a film végén a Parasztbecsület előadásán a Tony, mire látható hogy a Vinny elvigyorodik.j

5. mikor Don Altobello hozza a hírt Michaelnek a gyűlésről (az autós jelenet), Michael mosolyog, és azt mondja, hogy apjától sok mindent megtanult. a mosolygás okához ismerni kell az első részt, ahol még az apja mondta neki: „De vigyázz! Aki Barzini ajánlatát hozza, az az áruló!” vagyis aki a közvetítő szerepet játsza, kapcsolatban áll az ellenséggel. és ezen az sem változtat hogy Altobello azt mondja „...mint a család legrégebbi barátját, természetes hogy engem választanak az üzenetekhez...”

hát egyenlőre ennyit, aztán ne csak én írogassak ilyen összefüggéseket! :)))

flux