fenris Creative Commons License 2000.07.20 0 0 70
Egy ember!

Hát szerintem a tömegeket minden mági nélkül be lehet hülyíteni. Vannak ismert tömegmanipuláló eszközök, pl amit a reklámfilmekben betiltottak: A reklámban egy egy kockát kicserélnek valami másra, amitől pl. megszomjazol. Persze nem tudni, hogy ez a kocka egy jéghideg üveg kólát ábrázol, vagy valami más, pszichológiailag alátámasztottan hatásos képet, a lényeg az, hogy a szomj mint saját gondolat, érzet lép elő. Hitler használhatott ilyet, ki tudja. Ez azonban csak egy példa a sok lehetőség közül, az erőt sugárzóra tervezett egyenruháról ne is beszéljünk. A zenét azért még elmondanám, kifejezetten gátláscsökkentő hatása van, és ha ezt összekapcsolják egy olyan pozitív közösségi érzetet, csapatszellemet ébresztő monumentális parádéval, amilyet elég sokat csináltak a nácik, akkor érthető, hogy ebben a lelki- és elmeállapotban a tömeg sokkal jobban magáévá tudta tenni egy nagy szónok tanításait, és Hitler tagadhatatlanul nagy szónok volt. Persze mondhatjuk azt, hogy a szónak is van mágikus értéke %) Mindenesetre én megelégszem a szimpla tömeghülyítéssel, szerintem Hitler nem erre akarta használni a mágiát. Inkább csak hitt a mágiában és próbálkozott vele. Azt hiszem azonban, a saját országát mágia nélkül bolondította meg. Egy akkoriban kisfiú német mondta, hogy pl. nagyon nagy hatása volt rájuk annak, hogy feldícsérték őket, azaz azt mondták nekik, hogy ők felsőbbrendűek. Ezt még sose mondta senki a szegény árja kisgyerekeknek, ha ebbe belegondolok, máris érthető, hogy a hátországban miért tartott olyan sokáig, hogy leessen a húszfillér. Elmesélte, hogy milyen profin voltak koreografálva a parádék. Hát én csak ámultam-bámultam, milyen nem is ósdi trükköket vetettek be. Sok minden rosszat lehet mondani a nácikról, de buták, na azok egész biztos nem voltak.

Előzmény: Egyember (68)