Vovin Creative Commons License 2000.07.16 0 0 636

Sajnos a munkám miatt a pénteki programról lemaradtam, de a fesztivál második napján ott lehettem. Néhány szubjektív benyomás.

A Strong Deformity koncertje egyszerűen nem tetszett. Ez szubjektív dolog, de akkor is ezt kell mondanom, ha tudom, hogy ezért King az első adandó alkalommal egy lakatlan szigetre küld majd guanót gyűjtögetni.Be kell vallanom, hogy az új SD nem az én zeném, de azért azt nem gondoltam, hogy a Fájdalom hatalma lemez dalai ennyire - stílszerűen - indexre kerültek a csapatnál. Csak egy nótában éreztem azt, hogy a csapat tényleg odatette magát, a többinek volt egy kis "legyünk már túl rajta" fílingje. Szerintem. Gyenge volt a hangzásuk is, bár erről valószínűleg nem ők tehettek. Összességében szívesebben láttam volna helyettük mondjuk Without Face vagy a TAOD fellépését.Például.

A Nemesis az est egyik legkellemesebb meglepetését okozta. Ellentétben az SD koncertjével, itt tényleg lejött a színpadról, hogy mennyire élvezték a zenét. Nagyon elkapták a fonalat, és a közönség ezt azonnal megérezte. Felszabadultan, óriási kedvvel játszottak. Nem vagyok áptudét az ő lemezeikkel kapcsolatban sem, de az előadott új dal is nagyon tetszett. Akárcsak a többi. Meggyőzőek voltak, méltán arattak sikert. Én is pótolni fogom a mulasztásomat és meghallgatom a lemezeiket. Ja, és szerintem az övék volt az est legjobb hangzása.

A Neck Sprain próbálkozott, de a dalokat követő gyér taps és csend hamar egyértelművé tette, hogy 1-2 fanatikust leszámítva közönség nem ismeri a lemezüket. A dalok között Nagy Levente a közönségben kereste az apátia okát, de szerintem azért az ilyen típúsú zenénél az energikus előadás mellett kellenek az ütős dalok is. És ezekből azért nem hallhattunk sokat.
A srácok szerintem nagyon jó zenészek ( a dobost külön figyeltem, nagyot alakított ), de a nótákból hiányzik az a fontos plusz, ami a tökéletes zúzásokat igazi, fogós dalokká varázsolja. A Replika szelleme kísértett. Én szurkolok nekik, de ez nem az ő napjuk volt.

A Metalium szinte berobbant a színpadra, de érezhetően nem tudták mit várjanak a magyar közönségtől, ismeri-e valaki zenéjüket.
Bár a szó legjobb értelmében igazi profik, szerintem a lelkes fogadtatásnak is nagy szerepe volt abban, hogy fantasztikus koncertet adtak. A dalok azonnal hengereltek, a show pedig óriási volt. Mindig történt valami a színpadon, és a tagok igazi egyéniségek. A közönség és a zenekar azonos hullámhosszra került, én is nagyon élveztem a műsorukat.A koncert végén ajándékként eljátszott IM klasszikus is teljesen rendben volt, pedig szerintem a repertoár legnehezebb darabját választották. ( Mondjuk ez nem hatotta meg az előttem Maiden pólóban álldogáló fickót, láthatóan gőze sem volt arról, hogy mit hall. A divat örök, csak a tárgya változik.)
Az első pár dalban a szólógitárt ugyan nem lehetett hallani, de aztán szerintem is nagyon jól szóltak. Klassz volt a Metalium.

Az Ossian is kitett magáért, korrekt műsort adtak.
Tényleg jól szóltak, és Endre is remek formában volt.Ennyi pirót egyébként a Pecsa termében még nem láttam. Szóval a látvány is a megvolt, és szerintem a dalokba sem érdemes belekötni, a koncert alapján igenis megállják a helyüket.Mondom ezt annak ellenére, hogy ez aztán tényleg nem az én zeném.

A Metalium és az Ossian nagyon megdolgozta a közönséget, és ez alaposan megnehezítette a Gamma Ray dolgát. Sajnos a hangzás is katasztrofális volt, a keverő magasságában állva néha egyszerűen nem hallottam a zenét, csak egy massza jött velem szembe. Szóval nem volt az igazi. A ráadások azért a szememben megmentették a bulit, és a Future world óriási élmény volt a mesterrel.

A Borknagar koncertje számomra csalódás volt. Nem a zene, hiszen ott a csalódás eleve kizárt, hanem hangsúlyozottan a koncert. Sajnos a technikai probléma láthatóen elvette a csapat kedvét, és nagyon rövid műsort adtak. Nagyon sajnáltam, hogy nem játszottak többet.

Az Immortal aztán kárpótólt mindenért. Bár egy kis tech.prob. itt is becsúszott, de számomra is olyan óriási dolog volt a bandát élőben látni és hallani, hogy ilyen apróságok nem befolyásolhatták az élményt. Őket vártam igazán, és a második, harmadik sor táján végigküzdve a koncertet számomra tökéletes volt. Attól eltekintve, hogy a legnagyobb kedvencemet nem játszották. Mindent azért nem lehet.

Tekintettel arra hogy ma is dolgoznom kellett, a Nevergreen koncertjét már nem tudtam megvárni, így a Gótikus erotika dallamaival búcsúzott tőlem a fesztivál, amikor 1/2 5 óra körül kiléptem a szakadó esőbe.

Összességében jól éreztem magam, és remélem jövőre is lesz hasonló rendezvény. Sajnos kevesebben jöttek el, mint amire számítani lehetett ( a teremben jó 3/4-ed ház volt ), de remélem a szervezők azért nem adják fel.

Üdv.