Malvinka!
- annyira valtozik minden allamonkent, hogy aki nem elt az adott helyen, az nem nyilatkozhat erdemben arrol, hogy eleg-e az emlitett evi osszeg vagy nem. erzesem: az a penz nagyon szep summa (ohio-hoz viszonyitok, szoval ram se hallgasson)
tanacsom: nezzen korul a weben, keressen allashirdeteseket, kifejezetten az adott allamra, a felajanlott fizukbol tud kovetkeztetni az aranyokra (bar irta, hogy benyomasa szerint az atlag felett van). ha erdekli az ado, akkor probaljon rendelni valamit weben keresztul pl. ups-sel szallitva (az amazon.com nem jo mert ott nincs ado ha jol tudom), mintha ott lakna az adott allamban. akkor kiadja a szamlan hogy mennyi az aru, a szallitas, es az ado osszege tetelesen, aztan az utolso pillanatban ne nyomja meg a 'rendeles' gombot.
- ado. a szemelyi jovedelemadot egy minisztertanacsi rendelet hatarozza meg. van egy szerzodes mely magyarorszag es amerika kozott kottetett, talan 72-ben, de ebben nem vagyok biztos. meg lehet talalni magyar nyelven a rendeletet, sajnos nekem elveszett a cimem, de egy webes jogtarban benne van. ha rakeres a 'jogtar kettos adoztatas elkerulese' szavakra, bizonyara megkapja a kerdeses oldalt (ajanlom a webferret nevu szoftvert a kereseshez). a rendelet lenyege: ha 181 vagy annal tobb napot tolt egy naptari evben munkaviszonyban amerikaban, akkor csak itt kell adot fizetni az adott idoszakra, de ezen felul szamit az, hogy hol van az adozas idopontjaban. tehat, ha decemberben jott ki es itt tolti a jovo evet, akkor is csak amerikaban kell adot fizetnie december honapra, mivel az adozas pillanataban itt van. a januar-november honapokra az ado akkor valik esedekesse, ha visszament magyarorszagra, akar egy vagy ket ev mulva, akar csak ha beteszi a labat az orszagba ket napra. de ha mondjuk kint dolgozik februar es junius kozott, akkor visszaterte utan, a magyar jogszabalyok szerint kell adoznia. azt, hogy az amerikaban levont adoeloleget hogy igenyelheti vissza, sajnos nem tudom. ez az egesz mese amit mondtam csak a 'mezei' munkavallalokra vonatkozik. kulon szabalyozza a rendelet a muveszeket, a kis es maganvallalkozokat, azokat akik napi dijra jogosultak, stb.
mikor kijottem ez egy komoly tanulmany volt. ajanlom, hogy nezzenek utana, mar csak a sajat lelkinyugalom erdekeben is. az atlag-amerikai jogasz szakertese kb ez: ha itt vagy akkor itt kell adoznod (ket helyen is ezt mondtak), ami egy hatalmas baromsag.
remelem nem kestem el a hozzaszolassal, meg olvassa a sorokat.
udv
lao ce