Az a baj, Tündér, hogy én nagyon bizonytalan egy alak vagyok, amikor kategorizálnom kellene magam, plána, ha másokat. Éppen ezért nem az ellen van kifogásom, hogy megpróbáluk definiálni a konzervatívizmus fogalmát, de attól már tartok, hogy ezeket a fogalmakat aztán ugyanolyan mechanikusan ráhúzzuk egymásra, mint itt az indexen a jobb- és baloldal kényszerzubbonyát.
Velem az a baj, hogy hiszek az egyén, az egyéni gondolat erejében és azt gondolom, hogy kevés állam és nagy szabadság a helyénvaló. Mindemellett hiszek abban, hogy a szabadság nem végtelen, korlátait rigorózusan ki kell jelölni. Most én mi vagyok?
Képzeld el, megrögzötten hiszem, hogy a család a világ legfontosabb része, fundamentuma, és hiszek abban, hogy a hazámban kell élnem és meghalnom.
Mit tegyek, ha mindeközben meggyőződésem,. hogy minden más kultúra gazdagítja az enyémet és mindenki mással több vagyok, akár hottentotta, akár fajtatiszta hollandus az ipse?
Most akkor én mi vagyok?
Nem folytatom, mert tele vagyok "ellentmondással" - pedig meglehetősen szilárd képem van a világról. Talán érted, miért írtózom attól, hogy egyszerűen jónak és rossznak fessük meg egymás gondolatrendszerét. Ezért tiltakoztam akkor, amikor balfrász kolléga magát az ördögöt igyekezett konzervatív mintának beállítani.