Abszolút Nulla Creative Commons License 2000.07.09 0 0 740
Üdv mindenkinek!

Először is kedves phls: megkésett köszönet a részletes felvilágosításért tovább-ügyben. Huh, mintha lett volna ott valami dicséret is... talán valami tudatmódosító szer hatása alatt írtad? ;-))

Potyómotyó: ne csüggedj! Inkább gyakorold a helyesírást. :-)) A szándék fontosabb, mint az eredmény. Szerintem az itt összesereglett emberkékhez nyugodtan fordulhatsz, ha valami kérdésed van. Aztán egyszer majd bebocsáttatást nyersz a belső körbe... Azon a napon értelmet nyer az életed. ;-))) Lám, én is csak ácsingózom itt a kapu előtt, és alig reménykedem...
Tényleg, kedves klubtagok, ha úgy gondoljátok, rám testálhattok néhány weblapot, szívesen kijavítok bármit, háromezret befizetem, nevet-címet viszont sajnos nem adhatok. Remélem, ez nem akadály. Ja, és elég rendszertelenül vagyok netközelben, szóval határidőket nem fogok tudni betartani. Ha bevesztek, dobjatok meg egy maillel, hogy pontosan mi az ábra!

Helyesírás: tudtátok, hogy az irányába és az irányában egyaránt helyes? Én most tudtam meg a napokban, gondoltam, megosztom veletek. (Van olyan kifejezés, ahol nem csereszabatosak, én legalábbis egyet találtam: tart valami irányába.) Most látom, hogy ez nyelvhelyesség is. Na mindegy, a kettő amúgy erősen korrelál... Sokat szoktam tanulmányozni pl. azt, hogyan rontják a helyesírási hibák a tévés hírolvasók nyelvhelyességét; majd összeszedem a gondolataimat e tárgyban, és egy szép napon elétek tárom. Elétek tárom őket. ;-)

Aztán két kérdés:

1. Néhány szópár a helyesírási szótárból:
üzembe helyez – üzembe helyezés
forgalomba hoz – forgalomba hozatal
használatba vesz – használatbavétel.
Hát nekem ezek egynemű fogalmaknak tűnnek, akkor ez most mi? Lehet, hogy sajtóhiba?

2. Hogyan írnátok azt, hogy szatmárnémeti polgármesterjelölt? (A sajtóban olvastam így.) Ugye a kifejezés értelmezhető úgy is, mint egy valahol – akárhol – lakó ember, akit Szatmárnémetiben jelölnek polgármesternek, meg úgy is, mint egy szatmárnémeti, aki valahol máshol lesz p.
Bajtársi üdvözlettel:

Abszolút Nulla