phls Creative Commons License 2000.07.09 0 0 738
Kedves vurugya, jogosan türelmetlenkedsz. Egy álló hétig sajnos nem tudtam dolgozni az egyesületnek. Amit pont egy hete félbehagytam itt a rovatban (mondván, hogy másnap folyt. köv.), íme itt következik:

Találtok egy levelet a freemail-en "AkH" címmel. Azért ott, mert szerintem a tartalma nem publikus.

Megvannak a honlapunk elkészítéséhez szükséges technikai paraméterek, úgyhogy indulhat a munka.

Úgy két hete azzal harangoztam be egy belépni szándékozót, hogy majd bemutatkozik itt a rovatban. Ô is el volt havazva melóval, úgyhogy ezt nem tette meg. Helyette annyit, hogy Norman Károly íróról és számítástechnikai szakértôrôl van szó. Karcsi, munkád végeztével írjál magadról néhány sort!

A legfrissebb fejlemény, hogy csatlakozott hozzánk TiTi, aki végzettségét nézve nyelvész, munkája szerint pedig korrektor és újabban online-szerkesztô. Szóval igazi profi. S bár nem újságíró, mégis azonmód (ha on-line, legyen kövér) egy cikket kanyarított az újságba rólunk. Köszönjük, TiTi! (Csak megemlítem, hogy a nevem közlését én egyáltalán nem kértem. Továbbá megemlítem, ez az elsô kísérletem arra, hogy egy linket illesszek a szövegbe. Ha sikerül, jó, ha nem, akkor biztos vmi nagy badarság látszik majd a képernyôn.)

Gyerekek, jó a sajtónk :-) , dógozni is kéne már. Ennek feltétele a honlap megléte, valamint hogy megalakuljunk. Ez utóbbihoz viszont az kell, hogy aláírjátok a papírokat, meg hogy a 2000 Ft-os beugrót ideadjátok, -küldjétek, -szuggeráljátok. A jövô héten megpróbálok mindenkit elérni, aki él és mozog. (A többiek beugrója holttôke. :-) Az ideiglenesen Prágában állomásozandó Vurugyivics Vurugyov elvtársnak még a bicajtúrája alatt elküldöm a papírokat. Pontosabban kérlek, vurugya (ha még olvasod egyáltalán ezt), írd meg, hogy így tegyek-e, azaz nyerünk-e számottevô mennyiségű idôt azzal, hogy még Prága elôtt aláírsz.

TiTinek is megemlítettem, hogy a Hunor helyesírást gyakoroltató program gazdája, a FOK annak idején felajánlotta, hogy ingyen levelezési listát biztosít nekünk a saját szerverén. TiTi szerint ez igen hasznos lenne nekünk, s ô vállalná is az ezzel járó adminisztrációt, mivel van már ebben gyakorlata. Úgyhogy el kellene döntenünk, éljünk-e ezzel a lehetôséggel vagy nem.

A freemail-ben a szabványlevelünk tartalmát nem lényegi dolgokban, nagyon picit módosítottam:
– Ahelyett a hülye dadogás helyett, hogy "Javaslatom az orvoslás(á/uk)ra:", talán jobb ezt írni: "Javaslatom a dolog orvoslására:".
– A "ld. az Akadémiai Helyesírási Szabályzat xxx. pontját" szöveg két sebbôl vérzett: a Szabályzat könyv alakjának nem ez a címe, s benne a belsô szavakat kis kezdôbetűvel kell írni. (Még jó, hogy mi magunk nem kaptunk dorgalevelet emiatt!) A helyes szöveg (egy kis magyarázatot is belefűzve): "ld. A magyar helyesírás szabályai c. műnek, vagyis az akadémiai helyesírási szabályzatnak a legújabb, 11. kiadásában a(z) xxx. pontot".

Meg kell követnem Hamit, mert a "tovább" kapcsán helytelenül igazítottam ki. E szó egybe- és különírására az AkH11 (1984.) alapján már valóban az az egyszerű szabály vonatkozik, melyet ô idézett: határozószó (s ezért külön áll), ha idôben, s igekötô (egybe), ha térben való mozgásról van szó. Én az ellenpéldáimat az értelmezô kéziszótárból (1972.) vettem (továbbszolgál, továbbtanul stb.), de pont ezen szavak már különíródnak az új Magyar helyesírási szótár szerint (melyet is a múlt héten kaptam végre kézhez, miután kedvezményesen megrendeltem még a Könyvhéten). Gyanítom, hogy e változások oka épp az volt, hogy (mesterségesen?) érvényt szerezzenek a fenti egyszerű szabálynak. Az más lapra tartozik, hogy a tovább tanul és a *továbbtanul között érzek egy kis különbséget, no meg mivel magyarázzák, hogy a továbbfejleszt szót tovább-ra is egybeírjuk. Szóval helyesírásból továbbkellképeznem :-) magamat.

Mindenkinek jó nyaralást!