eksön_ Creative Commons License 2000.07.07 0 0 54
Szerintem egy nyelv megtanulása kulcs egy egyébként elzárt világhoz. Minden új nyelv egy új világ. Ez különösen igaz az angolra.
Az angol és a francia közötti különbségtétel tényleg telitalálat, de szerintem nincs ebben semmi felsőbrendűségi mánia. Talán némi egészséges önbecsülés. Egyébként saját tapasztalataim szerint a franciák sokkal jelentősebb része beszél angolul, mint pl. a magyaroké, vagy egy csomó más népé, de kevesebben, mint a németek vagy a hollandok, stb, viszont nagyon sokan beszélnek több más latin nyelvet, pl. spanyolt vagy portugált, olasz vagy katalánt. És a felsőbbrendűségi mániát is csak az angolszászok terjesztik róluk, ők inkább önirónikusak, mikor a gloire meg a grand nation kerül terítékre. ( valahol van egy szövegem, amin annó halára röhögtem magam, a franciákról, ha megtalálom ide teszem)

Számomra a nyelvtudásnak van egy igen közvetlen haszna. Ha túristáskodni megyek, mindig saját szervezésben teszem, és jót szórakozom honfitársaimon, akit a kiküldött idegenvezető ötszörös áron paliz be a fakultatív programokra, bérautóra, stb., sőt olyan is volt már, hogy a büntetőcédulán betűvel szereplő LM Twenty helyett a gusztustalan idegenvezető 40 LM-et gombolt le a páciensről tilos parkolás címén.

A magyar nyelvről. Párommal nyaralni voltunk júniusban, és az egyik múzeumban felfigyeltünk egy középkorú párra, akik mintha rólunk beszélgetnének észak svédül, vagy dél-norvégul, sajnos nem tudom megkülönböztetni az északi nyelveket (nemhogy egy mukkot megszólalni). Vagy tíz perc hezitálás után odajöttek és megkérdezték, vajon milyen nyelven beszélünk. Mikor közöltük csalódottnak látszottak, és elmonták hogy az asszonyka a finnre tippelt, apuka meg az észtre, mert szerintük olyan a hangzása. Hát nekem volt szerencsém Finnországhoz tanulmányügyileg, de hogy a két nyelv hasonlítana a magyarra azt nem hiszem.

Szintén a finn tanulmányaim során esett meg a következő eset. Volt ott egy kinn élő magyar lány és természetesen mindig magyarul beszéltünk. Egyszer holland srácokkal iszogattunk, mi ha egymáshoz szóltunk azt magyarul tettük, és kb. fél óra után elismerően közölték, hogy milyen kúl, hogy ilyen jól beszélek finnül, így fölszedhettem ezt a finn csajt. Na ezért jó idegen nyelveket beszélni.