kitadimanta Creative Commons License 2025.03.22 0 0 4986

"Amúgy több szót is magánhangzó véggel és +T képeztek régen, némely szónál mindkettő megvan, mint az ÍRT és ÍROTT."

Az ÍR szónak mióta magánhangzó a vége? Szerinted van olyan, hogy ÍRO? ÍRÓ van, de az nem ige, hanem névszó.

"2: Jobb kimondhatóság okán magánhangzó +  TT lesz a múlt idő képzés például :  FEDETT, LOPOTT,  KÖLTÖTT,  SZABOTT,  CSAPOTT,  SZÍVOTT,  SZAVAZOTT,  FOGLALKOZOTT"

Ez elfogadható, de ezek nem magánhangzóra végződnek, mégis -TT van a végükön... Miért?

Bocs' nem szőrszálat hasogatok, hanerm meg szeretném érteni az okát de egyelőre nem találom...

Addig eljutottam, hogy a T hangot alapvetően háromféle toldalékként használjuk:

1. múlt idő jeleként

2. főnévképzőként

3. tárgy ragjaként

Az utóbbi kettőt akár egy kalap alá is vehetnénk, mivel mindkettő tárgyra utal.

A kérdés az, miért használjuk  mindhárom (vagy mindkét) esetben a T hangot?

Ez nem lehet a véletlen műve, csak rá kell jönni...

"3: Elgondolkodásra érdemes ötletnek tartom a múlt idő és a tárgyrag valamiféle  közös viszonyát."

Bingó! Pont erre gondoltam én is az imént.

(Az sem véletlen, hogy a TÁRGY szóban ott a T hang....)

Pár hónapja vetettem föl, hogy a T a földre ejtett tárgyak ill a föld hangja, és a múlt idő abból fakadhat, hogy bizonyos dolgokat a földön, maguk mögött (a múltban) hagyták, nem vitték magukkal az őseink, s így ezek a dolgok a múlt időt idézik.

Ugyanakkor ezek a dolgok értelemszerűen a földön vannak, mint akkoriban minden, ami nem onnan nőtt ki, hanem elmozdítható, így általánosságban  T hanggal illetve annak jelentésével lehet ezeket azonosítani, megnevezni. (földre estek, vagy a földre lettek téve, és ott is maradtak, maguktól nem mozdultak) Ezeket később tárgy-aknak neveztük. Ezelőtt csak a T hang jelentette a tárgyakat.

Így a "tárgy" ragja jól magyarázható a T hang jelentésével, és a múlt idő eredetének kérdését is sikerült megválaszolni.

Arra viszont még nem vállalkoznék, hogy a múlt idő, vagy mint tárgyrag jelentését időben elhelyezzem, de azt gondolom, ennek nincs is jelentősége, ha az eredet tisztázódott.

Előzmény: Igazság80 (4984)