Jogos a kérdésed, a történelem szerintem sem abból áll, hogy évszámokat, és fogalmakat tudjunk. Meg aztán (saját tapasztalatból is mondhatom) ez a tudás három évvel az érettségi után már csak nyomokban létezik (hacsak nem ezzel foglalkozik valaki), később meg már annyira sem. De a felvételin nem is azért ezt kérik számon, mintha olyan fontos lenne, hanem mert ez jól mérhető, alap a differenciálásra. A humán tantárgyak értékelése így is nagyon szubjetív, és valahogy mégiscsak rangsorolni kell a jelentkezőket. Ez persze nem jelenti azt, hogy jól van így, de sok esély nincs a változásra.
A történelemtanítás célja szerintem (teljesen laikusként, annyi közöm van hozzá, hogy mindig szerettem a történelmet) az kellene hogy legyen, hogy
a diákok valamiféle képet kapjanak a régi korokról, el tudják képzelni, hogy milyen is lehetett akkor az élet, miért, és hogyan változott az idők folyamán
tudják, mi az alapja, eredete a mai társadalmaknak - vallási, gazdasági, politikai szempontból. Ez szerintem kell ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat a világban.
Ehhez persze kell némi tárgyi tudás, de a napra pontos számonkérés tényleg fölösleges. Az érettségin talán nem is kérik, ott inkább arról kell számot adni, hogy van-e valami képed világ folyását befolyásoló főbb eseményekről, amit történelemnek neveznek.
Clea