A problema termeszetesen abbol all,Kedves Parser,hogy az uj gneracio angol/amerikai orientalsat koveti a valmit eladni akaro ,valamit bemutatni akaro ipar/kereskedelem.A legpotensebb vasarlokort elerni s ezek a most angolul beszelni probalo fiatalsag.Itt egy nagy res van,amiota eltunt egy ideologia,egy hivatalos elkepzeles a vilagrol.Valahova akar tartozni,valamire felnezni a jovot kereso generacio.Mondhatnam hogy majmolni is,de ez nem teljesen igaz.De nem csak mi.A marciusi francia es a majusi olasz utam alatt talalkoztam meglehetosen magas kulturnivoju emberekkel(ugy ertem nem ssak 19o cm.)Ok maguk es a korukbe levo mas nepeket is kepviselo ketsegkivul magas kulturaju egyennek hasznalnak mindennapi beszedukbe olyankor is angol kifejezeseket mikor lenne helyetuk a sajat nyelvu vagy a beszelgetes nyelven(francia)szavak.Mar irtam volt valahol ,hogy a francia fiatalsag is hajlik az amerikanismusra,eltunnek a chansonsok,a topten az ur.Azt hiszem a computerbeszed volt a nagy infekciohordozo.
Az megint segit hogy az angol nyelv egyszeru strukturaja,tomorsege valamint a fogado magyar nyelv permiabilitasa(atengedese)megengedi a magyar nyelvben valo beepuleset a szonak(ez volt valamikor a nemetel is :srofold be,szep loknid van,stb.)
Ami a nemzeti erzest jelenti,hat nem tudom.Az utolso evekben de foleg most a millenium korul igen sok nemzeti tartalmu rendezveny van.A magyart persze osszeforrasztja a Himnusz eneklese meg a Rakoczi indulo,zaszlokat is kitesznek persze,ujra felno majd egy hazafi generacio.Az amerikai patriotizmus az egy heterogen strukturaju uj nep,hiszek egyje,az oda tartozas manifesztuma.Persze nem rossz az erosekhez,az elenjarokhoz tartozni ha egy kis vagy egy szegeny nepbol szarmazol.De a tobbiek is ,az ir,feher es protestansok akik a bevandorlok elitjet kepeztek,szinten patriotak,ok magukat mint egy nem tobb mint 2oo valamenyi eves orszagban.orszagallapitoknak erezik magukat.
Ezt az izraeliek kozott is meglehet allapitani,sot egy kicsit meg inkabb.Alig tudtam mosolyomat elrejtenni mikor az egyik zsido jobaratom felesege,gorogkeleti pap leanya azt mondta:mi izraeliek meg vedjuk hazankat ha toirik ha szakad es ebbe nahum is reszt fog venni(az egesz mas neven elkeresztelt fia).Igen,mert a kozos sors gyorsabb asszimilaciot kivan.