Máté 1:23 Ímé a szűz fogan méhében és szűl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, a mi azt jelenti: Velünk az Isten."
Válasz!
23 Íme, a szűz fogan és fiat szül, Emmánuel lesz a neve. Ez azt jelenti: Velünk az Isten.
Dávid Fia: Jézus Krisztus messiási-királyi címe. - Az →Emberfiához hasonló kifejezés, a Dávid családjából való származást hangsúlyozza. A Messiásnak ui. a próféciák szerint Dávid házából kellett születnie (2 Sám 7,14; Iz 9,1-6; 11,1-10). Mt és Lk
Jézus neve: a megtestesült Igének, az emberi nem Megváltójának Istentől adott neve. – A Mt 1,21 és Lk 1,31 szerint Józseffel és Máriával Gábor főangyal közli, hogy Isten akaratából a →Jézus nevet kell adniuk a születendő gyermeknek. Máté a név tartalmát is megadja: „ő szabadítja meg népét bűneitől”.
Jézus egyéb nevei (→Dávid Fia, →Emmánuel, →Isten Fia, →Emberfia, →Krisztus, →Messiás, →Úr) a küldetését, szerepét, személyének természetfölöttiségét jelzik.
megváltás (lat. redemptio, a redimo, 'visszavált, -vásárol' igéből): 1. a szó eredeti értelme szerint korábban birtokolt, majd eladott, elzálogosított, elveszített érték visszavásárlása. A természetes vallások a ~ vágyát fejezik ki, s ennek jeléül használnak bizonyos szert-okat. A hangsúly mindig az ember teljesítményén van, vagyis inkább ön~ról van szó. A ~ olykor közvetítő szellemek műve (→gnózis). - A kat. egyh. tanításában a ~ a bűnbe esett emberiség kiragadása a halálból és visszavitele az atyai házba Jézus Krisztus keresztáldozata árán.
Jézus föltámadását, ill. föltámadása utáni megjelenéseit tartalmazza
Az apostolok küldetése. 16 A tizenegy tanítvány elment Galileába, arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket.
17 Amint meglátták, leborultak előtte, bár néhányan kételkedtek. 18 Jézus odalépett hozzájuk, és így szólt: „Én kaptam minden hatalmat égen és földön. 19 Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére, 20 és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.”
(Mát :28 : 16-20; ) >>>>>