Igazság80 Creative Commons License 2025.02.12 0 0 4760

1:  Elbeszélünk egymás mellett :   én gyököt fordítok mikor azt mondom például hogy LAP és PAL .  Mert ez az elem fordítva is gyakorta ugyanilyen értelemmel működik.   Te meg már többedjére példálózól kontra a FEJFA és FAFEJ  dologgal.  Ez egy teljesen másik műfaj, te ott semmilyen gyökszót nem fordítasz meg,  egy összetett szónak a szórendjét cseréled.   Másik műfaj teljesen, nem ad semmiféle összehasonlítási alapot egy gyökfordításos esetre.

2:   Maradjunk annyiban hogy nem ismert bizonyosan.  De én azért csak fenntartom a gyanúmat,  mert később gyakran van hogy beigazolódik.

3:  Itt nincs különösebb kifogásom, lépjünk is tovább.

4:  Nem értem mire fel támadod ezt a MÁSZÓ---MOUSE  dolgot,  mikor az egér egyik jellegzetes tulajdonsága ez.  Ráadásul a MUS--MÁSZ  szótő  is megvan + nyelvünkön ragozottan be lehet mutatni a régi angol MUSKYLLE  formát a nyelvünk MÁSZKÁLÓ  szavával azonosítva. 

Latin MUSCULUS meg MÁSZKÁLÓS.  A szó maga nyilván a MOZgásból származhatott el, mint annak egy jellegzetes megnyilvánulása,  ez már így egy önálló szó lett.   A tágabb értelmű MOZGÁS-sal különösebb értelme nincsen megnevezni állatot, hiszen mindegyik  jellemzője a mozgás.))    De a MÁSZÁS/MÁSZKÁLÁS már csak bizonyos fajok kiválósága lesz.

Egyébként világszerte megtalálható  még a szó , a latin származtatás önmagában kamu. 

Beludzs nyelv : egér + patkány is -------- MUSK  vagyis MÁSZIK mindkettő.

Baskír : SISQAN  nevezi meg,  ebből felismerhető a CICKÁNY  szavunk.  Ez is magyar képzés.))

Bolgár MISÓK is MÁSZIK              Német MAUS  csak MÁSZ-ig megy el.         Ido nyelv MUSO  vagyis MÁSZÓ

Kasub MESZ ---MÁSZ              Nepáli MUSO---MÁSZÓ            A legősibb szlávban : MYSI ----MÁSZÓ

Török MUS --MÁSZ  és náluk ez alapból rágcsálók gyűjtőneve volt.  A rágcsálók közös tulajdonsága hogy remek MÁSZÓK.  Perzsa MUSZ---MÁSZ        Szanszkrit  MUS -MÁSZ       Japán MAUSU----MÁSZÓ   

Ez az ami mindent megmagyaráz.    A rágcsálók  remek mászók úgy általában és  ezért fordul elő több nyelvben is hogy  nem is kifejezetten egy faj (mondjuk egér)  megnevezése hanem több rágcsálóféle gyűjtőneve...

Előzmény: kitadimanta (4756)