Csikasz58 Creative Commons License 2025.02.10 0 0 36581

Nem kanyarokról van szó hanem a huzalban maradt feszültségről ami a kis ívű tekercsdobra feszített állapotban helyeznek el. Amennyibe kiengedsz pár méter drótot akkor tökéletesen látszik az egyenletes maradék feszültség. A nyakkábellel nem viszel bele olyan erős hajlítást ami maradandót okoz. Ipari gépekben használják de szerintem minél kisebb a dob átmérő ott lenne jobban indokolt. Hogy hely van-e azt gyárilag tervezik és egy kis barkácsgép dobozában egy ekkora méret már igen szűkösen képzelhető el. Amit a fényképen látsz az egy 500 A Rehm gép KÉTGÖRGŐS (!) huzaltoló előtt volt. De mint írtam szerintem az előnye pont a kis méretű huzaldoboknál lenne előnyös. Tapasztalatom szerint az áramátadó beégésének egyik (DE NEM FŐ OK) oka a félre kopás. Amennyiben "kóvályogna" a huzal az áramátadóban sokkal tovább tartana az áramátadó és gondolom azt is észrevetted ha megváltozik a hegesztési tulajdonság menet közben akkor elsőre az áramátadót cseréled. Amikor beég az áramátadó akkor (persze iparban nem amatőr vagy hobbi tevékenység közben) nem az áramátadó csere ára a mérvadó hanem a kényszerű varrat megszakadás ill. a melós időkiesése a folyamatból. Ami a lényeg az, hogy sok ipari felhasználás teret szokott nyerni a hobbi felhasználásban is.

Előzmény: Paco155 (36580)