gyere a papához Creative Commons License 26 órája 0 0 1896

Lehet, hogy furcsán hangzik, de nekem erre nincs 400 ezrem. Nem tudom, te milyen masinát láttál 400 ezerért, de gyanítom, hogy az három fázisról ment,, nekem meg nincs, csak 1 fázisom. Nem hiszem, hogy ilyen gépet lehetne venni készen olyat, ami 1 fázisról kapja a kakaót. Innentől nincs miről beszélni, hanem csak arról lehet, hogy hogyan lehet megépíteni.

Ezek nem használt árak, de valósak, és nem a méregdrága mogyoró boltokból szedtem őket, ahonnan valóban 2-3-szor többe kerülne. Kb ez az anyagköltség.

Motor, egy fázis, 2.2 kw: 50000 

olajtartály kb. 25 l           35000   

elosztó                           16000

munkahenger (80/45)     62000

szivattyú (kétutas)          37000

tömlők                  kb.     20000

egyéb hidr. alkatrészek    20000

acélváz (használt)          15000

szumma:                      255000

Ehhez hozzájöhetnek még az előre nem látható "meglepetés"-költségek. De úgy tűnik, 300 kilóból ki lehet hozni. Nem lesz 50 tonnás, annyi messze nem kell, megbeszéltük már, hogy 10 tonnával is lehet damaszkolni. Szóval, lehet, hogy ennyiből csak 10 tonnásat lehet kihozni. Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. És hogy mire kell? Ezt is megbeszéltük már: egy általános kovácsnak nem kell, hiszen ő nem fegyverkovács, nem damaszkol késeket. Kések damaszkolására kell. Késeket damaszkolni kézzel, és egyedül, nagyon nehéz, sokáig tart, és teljesen bizonytalan az eredménye. Ezért kell hozzá valamilyen gép. A gépi kalapács is jó hozzá, de az nagyon hangos, éz rázkódós, úgyhogy a szomszédok nem szeretik. Szóval a kérdés nem az, hogy miért kell (lásd, amikor megkérdezik a hegymászót, hogy miért akarja megmászni azt a hegyet: mert ott van), hanem hogy hogyan lehet megcsinálni.

Előzmény: Ricardo 007 (1895)