cloaked Creative Commons License 1 napja 0 0 11878

Mivel az elülső címkén már nincs ott, hogy rum-verschnitt (márpedig az érintett időszakban ott volt), így valszeg csak úgy felejtették a  honlapon termékleírást. A Tesco webshopja jellemzően igen precíz és naprakész, ott a 40 is "szeszesital". (Érdekes, hogy az "italszaküzletek" gyakran nem csinálnak ügyet a hibás termékmegnevezésekből, pedig egy birságot megérne... a WhiskyNetnél pl. egyenesen "Portorico rum" :D)

 

A Black Velvet és a többi kanadai blended whisky külön állatfajta, mert ott egyrészt nagyon száraz és neutrális a grain whisky, tényleg vodkaszerű (kb. mint az industrial rum, olyan finomítóban is készül), másrészt ráadásul jellemzően nagyon nagy arányban használják, akár 90% fölött.

 

A skót grain whisky is neutrálisabbra "butult" kb. 2010-től, de az így sem vodkaszáraz, hanem egy gabonapelyhes ízű, émelyítő valami, szerintem amúgy elég rossz, magában és keverékben is. Egyetlen Az egyetlen előnye, hogy rövid érleléssel is lágy, de az émelyítő aromája csak 15 év fölött kezd eltűnni... a régi grain scotch észteresebb volt (csak UP irányban volt igazán kifinomítva), keverékben teljesen "igazi whisky" hatását keltette és nagyon jól illett a malátawhiskyhez, csak az meg éretlenül (3 év vacak hordó) volt elég rossz, csípős, "keserű", a Johnnie Red Label talán még ma is ezt hozza, már egy pár éve nem kóstoltam.

Ez a régifajta grain néha önmagában is jó whisky lett, ha a világ végéig érlelték, de ritkán sikerült olyan jóra, hogy ezt az időt meghálálja. Ittam olyat, ami volt vagy 30-40 éves, ára valahol 50e fölött (azóta talán 100 is megvan), háát, hozta is egy jobbféle 20e Ft-os bourbon szintjét, többet nem nagyon. Állítólag vannak jobbak is... még drágábban. Ami elérhető áron nem rossz ilyenből, az pl. a Nikka Coffey Grain, az egy eredeti 100+ éves kétoszlopos Coffey-finomítóval készül, de ár/értékben az is igencsak satnya.

 

De ugyanígy blendelik a divatos koktélrumokat (és a prémium rumok egy jó részét) a 94-95%-os töltelékkel. Régen még Rézangyal pálinkákból is találkoztam olyannal, ahol tök egyértelmű volt, hogy egy seízű "steril" szilvapálinkát (nyilván azért nem 94%) ízesítettek meg egy szintén nem túl fényes "paraszt" jellegűvel, két olcsó végletből kihozva a legjobbat :) A Pannonhalminál meg olyat csinálnak, hogy törkölypálinkát húznak fel aránylag neutrális brandy-rum keverékkel, ugyanaz a koncepció, csak az nem egynemű.

Előzmény: barbárállat (11877)