cloaked Creative Commons License 2025.01.31 0 0 11876

Nem ilyen egyszerű, mert ez azzal kezdődött, hogy az EU 1998-as hatállyal megtiltotta nekik, hogy "rum" legyen a nevében (ezért egy ideig „Inländer spirituose” [szeszesital] is volt), aztán úgy engedte nekik eredetvédett italként visszahozni, hogy akkor igazi rumból kell készülnie, persze értelmetlenül, mert ilyen hagyomány sohasem létezett, és az íz szempontjából is tökmindegy. Tehát az alapszesz (akár csak a karibi "spiced rum"-nál) olyan "rum", ami a törvénynek megfelel ( = melaszból gyártják és nem egészen finomszesz, tudomásom szerint általában 95%), de érzékszervileg kb. egy rossz vodka, ez a rumtermelő országok 4-5 oszlopos "industrual rumja", amit normális esetben nem is palackoznak tisztán. (Kivétel pl. a White Morgan, meg egyes alsópolcos-sajátmárkás rumok.)

 

(Ez az "industrial" kategória persze más italoknál létezik, pl. hasonló a skót/ír "gabonawhisky", de az nem ennyire neutrális és azt érlelni is kötelező, vagy a brandynél is lehet a szabályos borpárlat mellé 94%-os bordesztillátumot keverni, de csak 1:1 szeszarányban. Cognac, armagnac esetén nem lehet, azok jogilag nem "brandyk", hanem "borpárlatok".)

A Portoricohoz a közelmúltban szerintem csak akkor adtak rumot, amikor egy időre a korai NETA kiskapui miatt átkeresztelték "Rum-Verschnittre", amihez 5% rum az előírás... a papírformán túl semmi jelentősége.)

Előzmény: barbárállat (11875)