Azt nem tudhatjuk hogy teszem azt 6000 éve mit hogy hívtak, mert bármilyen dolognak lehet időközben egy új, már divatba jött neve ami népszerűbb lesz és cseréli a régit megszokásban. Sőt, akár újra is divatba jöhet egy már majdnem elavult kifejezés is. Ilyenre is van példa. De most nem is ez a lényeg.
A lényeg az, hogy annyit állítottam hogy a TENGER szavunkat a TÖMEG szó értelmezi. Ezt fenn is tartom , sót azóta erősödött is az álláspontom, majd nemsokára írom is hogy mely okokból. Az "atompontos" tömeg szó betű szerinti mai megjelenítése nyilvánvalóan a későbbi, viszont értelmezés szempontjából ezzel lehet 2025-ben illusztrálni a mai megszokott szókincsünk birtokában, hogy ezek nem csak véletlenül közeli hangalakok és szinonimák is egyben.
A TENGER szó TEMGER és TÖMGER is látni leírva, ebből már kiolvasható a TÖMEGÁR szó is. Szerintem a "tömeg" szó egy újra felfedezett alak, és nem egy abszolút újdonság 1800 körül. De még akár a TÖMKELEG szó összehúzása is lehetséges. De vissza a TENGER dologhoz. Ennek TÖM lehet a gyökérszava, és alapjelentése "rengeteg, nagy mennyiségű", vagyis rengeteg dolog egy helyen TÖMöttséget okoz, tömörülést stb...
Ez nem csak a víz TÖMEGE a TÖMGER. Leginkább arra használjuk, de ez máshol is előfordul sokaságként.
Régen nem úgy mondták/írták le hogy "embertömeg" , hanem EMBER TENGER . Ez gyakorlatilag azt mutatja nekünk hogy voltaképp ezt váltotta fel a ma használt kifejezés. Ergo ugyanazt kell jelentse !
A TENGER szó kimutathatóan mennyiségi jelző volt sok esetben a jelentősre. Gomolyfelhőzetet TENGERES neveztek.
De más régi példa is hozható : Meteorológiai kifejezés (is), ma azt mondják LÉGTÖMEG. Régen erre azt mondták : LÉGTENGER. Tehát ugyanannak kell lennie. Amire ma azt mondjuk NÉPTÖMEG, azt korábban NÉP-TENGER mondták/írták le. Ugyanígy a jól ismert NÉPEK TENGERE ami "feltámadott", behelyettesíthető a NÉPEK TÖMEG-ével, hiszen azok támadtak fel.
SZIKLATÖMEG : Cz-F már ismerte, írt is róla. De mit mondtak erre ezelőtt?... Hát SZIKLATENGER-t mondtak.
És bizonyára találok még ilyeneket ha rákeresek. A lángtenger, homoktenger, fűtenger, tűztenger még ma is használatos.
A TÖM gyökérszavunknak több esetben T_N megnyilvánulással is ismert : TIN-TA. TÖN-K, TIN-CS, TON-KA, TÖN-K,
TUN-KOL , TUN-G , TÖN-KÖLY és a többiben amit kihagytam még esetleg...