kitadimanta Creative Commons License 2025.01.26 0 0 4574

Jó párhuzamokat hoztál, én is hasonlóra gondoltam.

Bevezetőül: A T(a, o) hang a földre eső/ejtett nagyobb tárgyak hangját utánozza, így a a szavak kialakulása előtt valószínűleg ezzel a hanggal fejezték ki elődeink ezt a jelenséget, s ezt az értelmet hordozza a több hangból álló gyökökben, szavakban is. Ezt igazolják a T hanggal kezdődő földdel kapcsolatos szavaink sokasága, (ezekből Te is hoztál néhányat)  a 't' helyhatározó rag,  a múlt idő jele (ott lett hagyva jelentéssel), helyre mutató szavaink: itt, ott...

Egy kicsit más irányban is utánanéztem a fentiek igazolására:

- A sumer szótárban - nem meglepő módon - is megtalálható a Te szócska (ősgyök), aminek a jelentése:

"v., to approach, meet (someone: dative); to attack, assault; to be frightened" [közeledni, találkozni (valaki: dativus); támadni, támadni; megijedni]

sumer szótár: https://en.wiktionary.org/wiki/%E5%9C%B0

- A kínai 地 球 szó kiejtése hakka nyelven: thi-khiu, a jelentése pedig Föld. Már az első betű (thi) is földet jelent, a második (khiu) értékes, szép dolgot jelent (egyben föledet is), a magyar KI-es megfelelője.  kínai szótár: https://en.wiktionary.org/wiki/%E5%9C%B0

- latinban terra a föld.

Azt gondolom, ezek mind beleillenek a "sorba".

A "ten" második tagja (en) a sumer szótár szerint:

"n., dignitary; lord; high priest; ancestor (statue); diviner [méltóságos; lord; főpap; ős (szobor); jós]

v., to rule.  [uralkodni]
adj., noble." [nemes]

Szerintem az EN az égi, isteni jelentésű AN sumer szó változata, vagy ugyan az.

Igaz, a sumer szótárban a TEN (te-en) kissé más jelentéssel van megadva:

"n., cold, coolness (te, 'to approach, near' + en, 'time' referring to shorter days ?). [hideg, hűvösség (te, 'közelíteni, közel' + en, 'idő' rövidebb napokra utal?) - ez utóbbi téves, lásd fentebb az EN jelentését]
v., to trample, extinguish; to soften, allay; to cool (te-en-te in marû)."[tapos, kiolt; puhítani, csillapítani; lehűteni (te-en-te in marû)] vö a magyar tente baba, tente szóval, ami szintén nyugtat jelentésű.

Ha a két ősgyököt összeolvassuk, akkor a föld (felett) uralkodót olvashatjuk ki belőle.

Ok, de mit jelent az Isten szó első tagja?

Ehhez is érdemes a sumer szótárban böngészni, ahol az 

US szócikkben megtaláljuk a 'támasz', 'alap', - átvitt értelemben 'ős' jelentéseket,

ES jelentése sok, szentély

IS(I) jelentése hegy. - átvitt értelemben lehet hatalmas, nagy...

Előzmény: Carnuntum (4559)