Sziasztok,
terveztettem légtechnikát gépész tervezővel, kész is van a terv.
Ahogy ő megtervezte a csövek nyomvonalát azzal az a baj (ez sajnos utólag derült ki a kivitelezésnél), hogy nem mindenhol tudnak a csövek megfelelő szigetelést kapni.
Van olyan szakasz, ahol tudna a 75-ös flexi cső 30 cm üveggyapot szigetelés alatt futni, de van ahol csak 2-3 centi szigetelés lenne felette, kb. 10 méter hosszú ez a szakasz.
Tudnánk másik útvonalon vinni a csöveket úgy, hogy az a 10 méteres szakasz kb. 2 olyan méterre csökkenjen,
ahol csak 2-3 cm gyapot van felette, viszont így kicsit hosszabb cső kellene.
A kérdésem az lenne, hogy mire érdemes rágyúrni?
Arra, hogy minél több szigetelés legyen a flexi csövek felett, vagy arra, hogy minél rövidebb úton és minél kevesebb kanyarral érjék el a befújási / elszívási pontot?
A gépész tervében (amiket nekem átadott) konkrét légtechnikai számítások nincsenek.
Lövésem sincs, hogy mennyire lett pontosan kiszámolva / méretezve a rendszer, azaz mennyire csinálok "bajt" :D , ha kissé más nyomvonalon viszem a csöveket.
A másik kérdésem pedig az lenne, hogy említette a gépész tervező, hogy a hővisszanyerős gépet amit ő betervezett, ki tudom váltani másik hasonló tulajdonságú géppel.
Ennél jobban nem részletezte a dolgokat és a kérdéseimre már nem válaszolt.
Szóval azt szeretném tudni, hogy mely paramétereit kell figyelembe vennem?
Csak a légszállítás mértékét, vagy a nyomásértékeket is, stb. ?
És még egy utolsó kérdés :)
Hangcsillapító elemet nem tervezett be a szaki. Mennyire szükséges ez? Mennyire megy át a hang 10 -15 méter csövön?
Köszönöm előre is!!