Imrehajcsi Creative Commons License 1 napja 0 0 272506

Sajnos nem csak a légszárazság az oka. A bogarak végzik ki őket, még az erős fákat is szétrágják. Valahol olvastam, hogy a szú az ürülékével eltömi a fába a járatot, így a fa gyantája nem tud oda folyni, és nem öli meg. Amerikában az Oregoni hamisciprusokat nyírja valami talajban élő gomba, a gyökereket fertőzi. sok helyen fertőtleníteni kell a csizmát, vagy cipőt cseréni, ha bemennek a területre, mert a cipő talpán átviszik a még nem fertőzött fának a talajára a gombát és az is megbetegszik.

https://pnwhandbooks.org/plantdisease/host-disease/cedar-port-orford-chamaecyparis-lawsoniana-root-rot

Ha nem lenne  szú és a zöld bogár, akkor a hőségben igencsak visszaesne a növekedésük, de nem pusztulnának el. A zöld bogárnak jelenleg nem tudok ragadozójáról, simán ott napozik a fa törzsén, bár tavaly már láttam, hogy a verebek felfedezték, és vadásztak rájuk, valamint valamilyen számomra eddig ismeretlen karcsú darázsfaj is a törzsön fürkészte a lyukakat. A lóhangya(?)-t is próbáltam tanítani, a szétnyomott bogarat a törzsön hagytam, és másnap elég sok hangya rohangált rajta, sőt még egy kukac állapotú bogarat is sikerült kiszedniük a bogár által rágott lyukból. Sajnos a kéreg alatt nehezen férnek hozzájuk. 

Előzmény: sza_attila (272480)