5 éve költöztem saját családi házba. Azóta az alábbi tapasztalataim vannak "sövény növényekkel":
- Babérmeggy csak szoliterként van, de valóban szép, jó, gyorsan nő, és egyelőre nem találkoztam kártevőjével, illetve betegséggel sem. Annyit érdemes tudni, aki esetleg nem ismeri, hogy késő tavasszal virágzik és van termése, tehát kicsit szemetel, amikor a termést ledobja. Bár nem biztos, hogy az összes fajtának van, ezt nem tudom. Érdemes odafigyelni, akinél van kisgyerek, háziállat, állítólag mérgező a termése.
- Korallberkenye, ez is csak szoliter nálunk. Levélfoltosságot majdnem minden évben elkapják. Őszig jól szoktak kinézni, majd valószínűleg késő ősszel, tél elején kezd foltos lenni a levele. Tavasszal a beteg leveleket ledobja, de érdemes lepermetezni (megfelelő gombaölő szerrel), és helyrejön, ha jön a jó idő. Valamint nyárra tetves is szokott lenni. Ez ellen is le szoktam fújni egy évben 1x.
- Kínai boróka szintén csak szoliter. Kicsit lassabban nő, mint a többi. De gond nincs vele 2-3 év után.
- Leylandii, nekem az oszlopos (green rocket) változata van, kb 70 méter hosszú sövényként. Direkt ezt választottam és nem a simát. A sima leylandiinál én úgy gondolom, hogy jobb. 50-60 centit nő egy évben, de nem ágazik szét olyan "össze-vissza", mint a sima. Jobban kordában lehet tartani, évi 2x nyírom (tavasszal és ősszel), de akár egy nyírással is kordában lehet tartani. A sima leylandiira jobban oda kell figyelni, minimum 2x, de akár 3x is nyírni kell, ha az ember nem akarja, hogy elszabaduljon.
-
- A "sima" tuja MO-on én úgy gondolom halálra van ítélve, ne erőltesse már senki.