"A rovarirtószer, legyen az felszívódó vagy kontakt, igazából bárhova megy, ott jó helyen van. Ha megy az almafára, szilvára,meggyre, cseresznyére, kajszira, körtére is, annál jobb. Csak érésben levő gyümölcsre ne menjen. Ha véletlen megy, akkor pedig kivárjuk az élelmezés egészségügyi várakozási időt."
Ezt nem tudom, hogyan oldod meg? Tételezzük fel azt az "optimális" esetet, hogy nincs veteményed -pl zöldségfélékkel- a kertben 10 méteren belül, csak nem virágzó füvesített terület. Csak szomszédos egyéb gyümölcsfák...
Mospilan még látszólag elmegy, mert eléggé általános szer (sajnos), de azért ez sem kóser, ha van kiszóródás más növényekre. Ez olyan, mintha azt is permetezted volna, ráadásul félig-meddig... Ha a Mospilan évi két alkalommal használható, abból következik a következő probléma. A gyümölcsfákat (és általában a növényeket) más kártevők ellen más időpontban kell permetezni. Ha ehhez tartod magad, akkor konkrétan már nem teljesül a kiszóródás miatt az évi kétszeri használat korlátozás, ráadásul a kiszóródás miatti korlátozott vagy gyengébb dózis miatt még talán erősödik is a rezisztencia kialakulásának a veszélye.
Erre is utaltam előző hozzászólásomban, amikor a kiszóródás veszélyére hívtam fel a figyelmet.
És akkor a kiszóródásról még pár fontos dolog!
Az amit ti kiszóródásnak gondoltok, az csak egy kis része a tényleges kiszóródásnak. Sokkal nagyobb távolságra eljutnak a permetfelhő mikrocseppek, mint azt itt sokan feltételezitek! Nekem az akkumulátoros háti permetezőmnél is megvan a fától számított 5-10 méter a legkisebb, alig észrevehető szellőben! Márpedig teljes (totális) szélcsend nagyon ritkán van vagy inkább nincs, mert még éjjel is van számunkra észlelhetetlen feláramlása a melegebb talaj által "fűtött" levegőnek! Ha ti "szélcsendben" robbanómotoros permetezővel 10 méterre fellövitek a permetfelhőt, akkor az bizony elmegy simán 20 métert! Ha kételkedsz abban amit mondtam, permetezzél úgy ahogy én szoktam, éjjel reflektorral vagy erős fejlámpával megvilágítva. Először meglepődtök, aztán gyorsan felveszitek a maszkot... És ez csak egy jóindulatú figyelmeztetés a részemről!
Ha pedig közben a szél is lengedezik, akkor akaratlanul biztos beszórjátok a környéket. Ezért korlátozott a motoros permetezők lakott településen történő használata!
Igazából a legjobb, ha nem hagyjuk megnőni akkorára a fát, ami a normál védekezést ellehetetleníti vagy tudomásul vesszük, hogy a teteje az ellenségé. Vagy a tetejét létráról permetezed, mint én is szoktam. Igaz a kiszóródás kockázata ezzel csak mérsékelten csökken.