Ami az avulást illeti: 5 évvel ezelôtti macin nyugodtan elegerészhetsz még otthon - ha nem is DTP-ben. Na ja. 'oszt az 1xi átlagamerikai paraszt kihajt vele a webre és az első page úgy kezdődik, hogy 100K javascript, 3-4 4Mbyte körüli java applet megspékelve egy 10 Megás Macromedia Falsh (shockwave) izével, mindezek mellet a lapon kinn diszeleg 1 Sorenson fromátumú quicktime. Szegény kicsi 5 éves MACid az esetelegesen 32+ Mbyte RAM-jával előbb elekzdi nyuvasztani a vinyót, majd 20 perc elteltével jöna jól ismert lehorgad szájú MAC-os banner, hogy mehecc haza :->.
Photoshop. Nem csak az van, hogy mást, többet tud Mac alatt. HAnem az, hogy kisebb, gyorsabb és megbízhatóbb. Ez is az Adobe sara? Az hogy win alatt lassabb és megbízhatalanabb az részben igen. Tí a PC/Win-s igénytelenebb felhasználói kör általában, igy oda a szarabb szoft is jó. Ugyanezt el lehet mondani az Alias/Wavefont SGI vs NT verziókról... A Win az konzum informatika. Számtalan példa van már arra, hogy a PC-re lehet a win-nél jobb rencereket csinálni (Be, Linux, satöbbi)
Amit a G4-rôl mondasz, nekem kicsit lesgyanúsnak tűnik... azért azt hiszem, tudhat valamit az a gép, ha a csúcsmodelljét nem engedték ki a USA-ból, mert haditech sebességnek minôsült. - Proci jó, csak az Apple 1. trágya videó alrencert ad hozzá, 2.lebutítja a procit (ki van lapcsolva 1 vagon memoria transfer gyorsító feature,emeg az SMP támogatás) mindezt azért, mert képtelen 1 jó alaplapot tervezni. (PC arénában az Intel sokat szarakodott, mindjárt a fejére is nőt és lehagyta az AMD meg a VIA)
Mellesleg: játékkonzolnak a pécé okés? Ha azt veszed, hogy egy év alatt nulla értéket képvisel a géped, ha a játék a mérvadó, akkor nem.
jelenleg az Egész PC ipart az tartja mozgásban/életben hogy az átlag mezei emberkék a kedvenc játékaikhoz vásárolják a számítógépet. Majd bujják a teszteket éa ha bejön valami hot stuff video/hangkártya/proci akkor komponens gépből ki, baleknek gyorsan elad és megvesz új hw. Így éves szinen 50-60 ezerből (Ft) elég modern kis erőművet lehet fenntartani.
Nézd én melóilag programozok és mostanáig egész jól elvoltam a 275Mhz-es 8 bites videokártyájú Sun Ultra5-tel, csak tod már a profi érában is az van, hogy a proggik szarul működnek ha nem truecolor a video, rengeteg RAM kell nekik, és a beteges kódok miatt lasan futnak. Habár szerettem ezt a gépet, kénytelen leszek lecseréltetni mert az igenis különbség hogy 1 programot a compiler 130 perc vagy 17 perc alatt fordít le.
Ma a világ 600 MHz-os órajelek magasságában jár, és ugye az a trend, hogy mivel technika olcsó, lehet szar szoffert irni. Októberre meg az 1GHz lessz a standard és a szfferek annak rendje és módja szerint hozzá fognak lassulni... (Csak elrettentésképp: vegyünk 1 600 Mhz-s PCt, w98-cal és tegyük fel hogy mindenféle szükségtelen csicsa rajt' van mert az átlagláma gyűjtögető egy fajta és neki minden kell. Amíg 1 ilyen izé w98 bejön -1 perc 40 sec - annyi idő alatt ugyanerre a gépre 1 win3.1 tokkal vonóval telepíthető...)