Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 21837

Baracknál (főleg kajszinál) én minden fámat (mondjuk nem olyan sok van, de 20 db körül)

augusztus elején-közepén metszem meg. (Augusztusi zöldmetszésnek hívom)

Pontosabban  gyümölcsérés után, fajtától függően, de nagyon későn érő kajszim nincs.

Szerintem ez a leghelyesebb, ezt sok helyen megerősítik.

Ilyenkor olyanra metszem kb. mint tavasszal tenném, csak kicsit elnagyoltabban.

Ennek a módszernek a kajszinál nagy előnye van:

-a sebek még nagyrészt begyógyulnak télig.

-augusztusban kánikula van, a sebek kevésbé fertőződhetnek meg, mint tavasszal.

-a fa ezután már nem fordít energiát a levágott ágakra, ezt úgy kell érteni, hogy:

kétszer annyi energiát fordít a megmaradt részekre.

Vagyis: erősebb ágak, termőrügyek lesznek, a termőrügyek  sokkal jobban beérnek.

Ezek a termőrügyekből fejlődő virágok fagyállóbbak is majd tavasszal, voltak ilyen kísérletek.

És minden betegséggel szemben jobban ellenállnak, mert 2* annyi növényi enzim, védőanyag,   tápanyag stb van tavasszal benne, mintha tavasszal metszenél.

Ezekbe az ágakba koncentrálódik a fa teljes ereje.

//Ellentétben a tavaszi metszésnél a fa erejének 1/3-át eldobod, mert a már feléledt

ágakban van a fa növényi enzimjeinek, védőanyagainak, tápálékának egy jó része, amit levágsz

és eldobsz, tavasszal, amikor a legsérülékenyebb a fa.//

Szóval én augusztusban metszem a kajszit, és tavasszal csak kiigazítom.

Ez alól az a fa lehet kivétel egyedül, amiről oltóágat akarok gyüjteni-

nyilván arról február-márciusban levágom a kívánt ágakat (hűtőbe vele, vagy oltani), és tavasszal metszem meg a fát.

A kajszinál meg vagyok győződve róla, hogy ez a leghelyesebb eljárás, 

a többi gyümölcsnél nem biztos, de más gyümölcsfáknál sem okozhat kárt.

Más gyümölcsnél azért nem biztos, mert egy nagyon késő ősszel érő (pld téli alma) 

érés utáni metszéssel már a szüret után nincs vegetációs időszak, és a sebek

télre nyitottak maradhatnak, még pár hetes, hónapos gyógyulás sincs, ami nem jó.

Tehát a nagyon későn érő gyümölcsökön kívül ez más gyümölcsfánál is jótékony lehet.