kavicsos1964
2025.01.11
|
|
0 0
42435
|
a metszésnek csak egy ördöge van ,tudnod kell hol van a termés a fán milyen ágképleteken vannak a termőrügyek . ami nem az az csak akkor kell meghagyni ha valamerre még növeszteni akarod a fát ,vagy épp ágat akarzs pótolni . fontos a jól szellőző korona és a minél kevesebb saját árnyékolás . Ha kezd csungelesedni a fa akkor nyáron is lehet alakítani a sürűsítő vizhajtásokat vissza vágni 2-3 szemre ,akkor ha ezeket elvégzed a levéltetvek sem támadják olyan erősen a fákat azok ugyanis leginkább a friss hajtást imádják az öreg leveleket nem szívogatják ,ott nem is szaporodnak . A kezdetekben szoktam védekezni ellenük de később már ha vissza nyírtam a hajtásokat nem jelentkezik ilyen kártétel . Csak fontos hogy előre gondoljuk el a fa meere nőjön ,milyen hosszú termőkarokat akarok ,milyen irányba akarom a fát terelni ,milyen magasig akarom engedni . A termőkori metszegetések már csak gyerekjátékok és a termésre orientáltak minimális vagy épp 0 vízhajtás meghagyásával . A többi a lemosókon és a virágzásban lévő fák permetezésén múlik ill a fagy védelmen ! Még a levirágzás követő két mospilanos permetezés nagyon fontos ,mert ha eddig eljutottunk akkor már csak ez kell a terméshez hogy a szurkálos ,berágós kukacokat elkerüljük ,de ehhez a Topas gomba ölő nagyon fontos hogy a kis sebeket fertőtlenítse . És tank keverékben kiszórva . a későbbiek során érdemes Bórt szórni 3alkalommal ,magnéziumot stb ami jól esik mehet Wuszál is +ba ha soka termés érdemes a fákat kondicionálni és a víz a tövére ! Legalább havonta ha száraz az időjárás ,másként a termést ledobja a fa . sokan itt tévednek hogy mindent megtesznek a de a víz lemarad és elvesztik a termést ! Itt minden ember ilyen egyéként körülöttem . látják hogy nálam van termés de nem figyelnek még talán a permetezés elgséges is néha ha nincs elkésve de a víz az " aztmondja nekem a szomszédom a 60 fára hoznak 2000 liter vizet " ((::!! Áááá mondom neki elég ha a tövére pisilsz kb annyit fog érni ,akkor épp volt vagy 40 fok ! Kihúztam salgot és mire megérkeztek a 1000 literes tartállyal már a felére kb 5-600 liter vizet ráöntöztem nekik ! Megmutattam mit kellcsináljon és a kezébe nyomtam a salgot öntözz ! 53 dekás bíret találtam a fáin de azt mondta a gazda 60dekás feletti is volt és csak tipp de olyan 1500 kiló birs termett nekik ! De még nem kóstoltam meg a pálinkát milyen lett ((::!! |
Előzmény: lukacs89 (42433)
|
|