Az én fejemben egy ideje már fogalmazódik valami, még sehol nem láttam ezt leírva, szóval akkor most közkincsé teszem.
2 dolog fut párhuzamosan:
- a tingli tangli alapszakaszra és a sok sérülésre való panaszkodás - időről időre felmerül, hogy csökkenteni kellene a meccszámot - ez ellen 2 érv van, az egyik szentimentális: a statok nem lesznek összehasonlíthatók, a másik anyagi: kieső bevétel ami fájna tulajnak, játékosnak egyaránt.
- az NBA terjeszkedni fog. 2 csapat (Las Vages és Seatle) már régóta ott a listán, de Mexikó és időnként Európa is felmerült ilyen távoli jövőbeli elképzelésként.
A megoldás:
Az NBA 38 csapatos lesz, a jelenlegi 30 csapat + Seatle + Vegas + 6 európai csapat a legnagyobb piacokról (2 spanyol, 2 német, 1 olasz, 1 francia valami ilyesmi).
Minden csapat mindenkivel kétszer játszik, ezáltal 82-ről 74-re csökkenne a meccsszám.
Mivel ritkábban kell meccset játszani, az utazásra, átállásra több idő lesz. A kieső meccsbevételt bőven pótolja, hogy bejön 4 nagy ország közvetlenül a ligába (tv, szponzor, merch, jegy stb.)
Az európai csapatok a 37 idegenbeli meccsüket (amiből csak 32 amerikai), mondjuk 3 ilyen hosszú idegenbeli túrával oldják meg (ma is vannak 7-8 meccses idegenbeli túrák az NBA-ben!), az amerikai csapatoknak egy 6 meccses túrára kell csak átjönni. Nyilván az átállás miatt a túra előtt is után lenne mondjuk 4 nap szünet, de mivel kevesebb a meccszám, ez beleférne.
Az egyetlen kérdés a rájátszás, ott ha amerikai és európai csapat kerül össze, akkor 2-3-2 rendszerben (mint nem olyen régen a döntőben volt) kell játszani, egyébként maradhat a mostani 2-2-1-1-1 rendszer.
Ha az Euroliga nem lesz elég ügyes, 2035-ben itt fogunk tartani.
De én most abban jobban hiszek, hogy az Euroliga fog tovább erősödni, anyagilag is, játékerőben is, és valódi konkurenciája lesz az NBA-nek. De a fenti egy teljesen működő megoldás lenne.
Itt olvastátok először ;)