"Egy növényzettől, stb. megtisztított, közlekedésre alkalmas sáv"
Hát épp ezt mondtam, az ÚT helyét ki kell ÜTni, ahogyan az ösvény másik neve is azért CSAPÁS, mert a helyét kicsapkodják vagy az emberek, vagy az erdőben élő vadállatok.
Minden ÚT egy ÁT, ÁT-kelő, ÁTjárásra létesített. De kismillió ilyen mássalhangzó hangvázkapcsolatos szópárunk/hármasunk/többesünk létezik, ez a magyar nyelv egyik természetes nyelvképzése.
Ugyanígy az ÍV szóhoz köthető az ÖV meg az ÉV is. Ebből az alapból származik, és ez ad nekik értelmet.
De még az AVUL szó is közvetve, ami közvetlenül már az ÉVÜL szóból érthető meg. Hiszen ami elAVUL az másképpen ELÉVÜL, az ÉV fogalmából érthető meg az AVULÁS az éV-től különváló és önállósodó szavunk. Aki ezeket a frappáns szóképzési módokat nem veszi figyelembe, sőt még tagadja is, az nem fogja rendesen érteni a nyelvünk szavait egészében.
HŐ hatás ösztönszavai : HŐ, HÓ, HŰ, HI(deg), ez is egy "csomag" például.
De még egy ÉS meg egy IS szó is nyilvánvalóan rokonok, nem csak értelmileg, hangtanilag is jól láthatóan. Gyakran akár szövegkörnyezetben még cserélni is lehet akár. Persze már különvált önálló szavak. Vagy kapcsolódóak : TÁV szó és a TÉV(ed) is. Meg a TOVA is. TOVÁBB és TÁVOLABB is szinte ugyanaz.
Szerintem a TŐ(V) szó is a képbe illik, viszont a TŰ szerintem is más, mert ez utóbbi már ösztöni hangutánzó reakciót jelenít meg, azaz fix alakban kell emiatt mondani, ahogyan egy U-GAT szó sem lehet pont ezért másképp mondani, mondjuk Á-GAT formában, mert a kutya nem Á-kat szövegel hanem Ú-kat szövegel...