Sziasztok, egy jó ideig nem vagy csak ritkán léteztem.
Abszolút Nulla, esetedben nicknomen NON est omen (latinosok, könyörüljetek!): örülök a hozzászólásaidnak.
Tovább-i kiegészítés:
Hogy egybe- vagy különírjuk-e a "tovább" (meg persze a többi hasonló) szót az igével, az alapvetôen attól függ, hogy határozószóként vagy igekötôként tekinthetjük-e. (Ebben a vízválasztó általában a kérdéses szó hangsúlyos vagy hangsúlytalan volta.) Amit Hami írt, az csak részigazság:
Ha valami térben "tovább" + ige, akkor egybeírjuk, pl.: továbbhalad.
Ha valami idôben "tovább" + ige, akkor külön írjuk, pl.: tovább dolgozik.
Az ÉKSz. szerint a "tovább" határozószó értelme:
1) 'távolabbi helyre, helyen', pl.: tovább vitte a kelleténél. (Ez tehát térbeli meghaladása vminek, mégis különírjuk.)
2) 'hosszabb ideig', pl.: tovább figyelek. (Ez valóban idôbeli, s valóban különírjuk.)
Hasonlóan, a "tovább" igekötô értelme:
3) '(térben )folytatva, messzebbre', pl.: továbbhajt. Nyilván ide tartozik a kérdéses "továbbballag" is, most szándékosan így írva. (Ez tehát megint térbeli mozzanat, s valóban egybeírjuk.)
4) 'cselekmények láncolatát folytatva, más személynek', pl. továbbad, továbbmond. (Ez elvontabb, de inkább idôbeli mozzanat, mégis egybeírjuk.)
5) 'vmilyen fokon, szinten túl(ra)', pl. továbbtanul, továbbszolgál. (Ez szintén elvontabb, de inkább idôbeli mozzanat, mégis egybeírjuk.)
Konkrét, nem pedig elvont jelentésében (a fentiekbôl az elsô három az) a "tovább" csak igekötôként helyettesíthetô az alapfokával (tova): tovahajt, *tova vitte (a kelleténél), *tova figyelek.
A "tovább" szónak a határozószó vagy igekötô volta tehát nem attól függ, hogy tér- vagy idôbeli folyamatot jelez-e, mert mindkét szerepében jelezheti mindkét dimenzióban a mozgást. A "továbbballag" szót így egybeírjuk, s mivel szerintem az igekötô teljes értékű szó (bár vannak, akik "rangban" a ragokkal veszik egy kalap alá), ezért az egyszerűsítô írásmód nem alkalmazható: tovább-ballag.
Találtam még egy ilyet, egy kissé erôltetett: együtt-tanakodás (az együttgondolkodás mintájára). Szerintetek van ilyen szó?
Egy kissé kellemetlenebb téma. A megalakuláshoz kellenek a címek és oda kell egy konkrét számot írni a papírra.
– Még egyszer kérek mindenkit, adja meg emilben vagy telefonon a lakcímét, mert Katalin szerint azt is fel kell tüntetnünk!
– Eléggé szórtak a tagdíjra vonatkozó javaslatok. Az eddigi átlaghoz (3150 Ft/év) az enyém van legközelebb (3600/év), úgyhogy szerintem maradjunk ennyiben; ez 300 pénz havonta. Kötve hiszem, hogy ez bárkit is földhöz vágna. Ha kevés lesz, úgyis "pótbefizetni" kell; ha meg sok, (ez eleve nonszensz, de ha mégis:) veszünk Shift gombot meg üdítôket...