Én már megszoktam a pixeles lebutítást. Azzal is szoktam érvelni, hogy a 2k-s TV-k (és monitorok) alapból 1080 pixel magas képernyővel mennek. És mivel én mindig 16:9-ben fotózok (leginkább fekvő képet!), ezért nekem az tetszik, hogy a 1080×1922 pixel teljesen beteríti a képernyőt. Mondjuk a nagyobb pixelszám is beterítené, ha file-méretre butítanék. De mint Te is megjegyezted, a file-méret-butítást nem érdemes 1,5 MB alá vinni. Ez már felrakható ide, és elég jó a minősége.
De erre van egy apró ellenérvem; az én asztali PC-men 14036 JPG file van van, aminek 6924235802 byte (közel 7 GB) a file-ok összmérete. Ez átlagosan 493 kB-ot jelent. Ha nem pixelben butítanék, hanem file-méretre (és 1,5 MB-ra), akkor winchesteren kb 21 GB lenne a képek mérete. (Bár van hely elég:-))).
És még egy érvem: az Irfanview segítségével használok néha batch conversion-t. Ez azt jelenti, hogy pl egy esküvői fotózás után 300-400 képet is lebutítok 1080 pixelre, két-három mozdulattal.
Nóra! Még nem fedeztem fel, hogy file-méret butításnál is tudnék-e egyszerre elbánni 300 képpel (nem mintha vágynék rá:-))).
Közben felmerült bennem, hogy vajon max hány képet tudna egyszerre lebutítani az Irfanview 1080 pixelre. Ilyet találtam:
I have 7800 images files in a total of 1800 subdirectories all within one main directory. Irfanview is working fine on finding all the image files and resizing them the way I want it to.
Tehát a fickó egyszerre lebutított 7800 file-t (annyi nekem is elég lesz - nem járok három napos lagzira).
Ha már ilyen bőbeszédű voltam, hadd említsek még egy dolgot. Pl. egy esküvői fotózás után először egyenként rápillantok a képekre. Ha egy nagyon jó témájú képen az egyik unoka éppen az orrát túrja, akkor innen kivágom a kisunokát (persze ha a kép szélén van). A megmaradó kép is 16:9-es legyen, de persze már kissé csökken a pixelszám. Az így kijavított és a ki nem javított (klassz) képekre egyszerre engedem rá az Irfanview Batch Conversion-t.
Ha nem akarom igénybe venni a Google Drive szolgáltatását, akkor a 25 MB korlát miatt kb 50 db 500 kB-os file-t tudok küldeni a násznép tagjainak. 1,5 MB-os file-ok esetén csak 17 file-t tudok elküldeni.
Utószó: a nagyon jól sikerült fotókat előbb elküldöm a célszemélynek, hátha posztert akar belőle készíteni:-)). Csak a saját tárolóhelyemen (HDD ill. SSD) butítom le ezután.